Perşembe, Temmuz 06, 2006

Lady Macbeth Vegan Kek

Malzeme:

· 3 yemek kaşığı keten tohumu
· su
· 3 kahve fincanı işlenmemiş esmer şeker
· yulaf unu
· 1 limon kabuğu rendesi
· ½ limonun suyu
· 1 paket kabartma tozu
· kek kalıbını yağlamak için biraz zeytinyağı


Hazırlanışı:

· 3 yemek kaşığı keten tohumunu 18-20 kaşık suyla blenderdan geçirip koyu bir kıvama gelmesini sağlayın, biraz da nişasta katılabilir. (Bu tarif yumurta yerine geçer)
· Keten tohumunu ve 3 kahve esmer şekeri bir kapta iyice karıştırın.
· Bu karışıma yavaş yavaş alabildiği kadar yulaf unu katın. Çok katı ve koyu olmasın. Kek hamuru kıvamını tutturun. (yulaf unu zayıf olduğu için 7-8 kahve fincanı gerekiyor en az)
· Hamura bir limonun kabuğunun rendesini ve ½ limonun suyunu katın.
· Fırını 170 dereceye ayarlayın.
· Kek kalıbını zeytinyağıyla yağlayıp bir gazete kâğıdı üzerine ters çevirip fazla yağın akmasını sağlayın. Daha sonra da kek kalıbını elenmiş yulaf unuyla unlayın. (Kalıbınız kek ve ekmek için özel tefal kalıpsa yağlamaya gerek kalmayabilir, ama güvenmediğiniz kalıpları mutlaka yağlayın, kek yapışmasın)
· Hamura 1 paket kabartma tozu katıp karıştırın ve karışımı kek kalıbına dökün.
· Fırında 35 dakika pişirdikten sonra açıp bir kürdanla pişme durumunu kontrol edin ve 15-20 dakika daha pişirip fırından çıkartın.
· Biraz beklettiğiniz keki kalıbından çıkarttıktan sonra iyice havalanması için bir ızgara teli üzerinde bekletin, hem havalanacak hem de daha çabuk soğuyacaktır.

Neden bu tarif?

Aslında tatlıyla aram iyi değildir ama ara sıra tatlı çeker insanın canı. Veganlar için kek ve pasta tarifleri düşünürken aklıma geldi bu tarif. Aslında annemin yumurta ve normal beyaz unla yaptığı bu yağsız keki denemem gene annemin fikriydi. Çok da güzel oldu. İlk parçayı da ona denettim. Sağlıklı ve tadı gerçekten çok güzel.
Kekin adı neden Lady Macbeth Vegan Kek diye düşünenlere: Lady Macbeth benim İran kedilerimden dişi olanı. Othello da erkek olan. Ona da tarifler yolda. :-)

Benim tavsiyem:

Bu keki sade yiyebilirsiniz, normal limonlu keklerden hiç farkı olmadığı gibi, daha da lezzetli hatta, ama dağ kızılcığı reçeli ya da ona benzer ekşi reçellerle de iyi gidiyor. Karamuk marmelatıyla da deneyebilirsiniz. Çok zevkli oluyor. (Karamuk marmelatı tariflerin arasında var).

Afiyet olsun!