Pazartesi, Ağustos 25, 2008

Tarkan'ın 'Fellah Köftesi' Tarifi



Malzeme: (2 porsiyonluk)


* 1 su bardağı köftelik bulgur
* 1 su bardağı kaynamış su
* 1 yemek kaşığı salça (biber, domates ya da karışımı)
* 1 avuç kadar buğday unu
* kimyon
* deniz tuzu


Sosu için:


* küp şeklinde doğranmış bir büyük domates
* 2 diş kıyılmış sarımsak
* sızma zeytinyağı
* kırmızı pul biber
* taze çekilmiş karabiber
* deniz tuzu
* kuru nane
* bir avuç dolusu ufalanmış ceviz içi


Üstünü süslemek için:


* maydanoz



Hazırlanışı:



- Bir kapta bulgur kaynar suyla ıslatılır ve kapağı kapatılıp 10 dak demlemeye bırakılır.


- Sonra salça, kimyon, deniz tuzu ve un eklenip yoğurulur. (Yoğurma işlemi sırasında bir küçük kâsede ılık su bulundurulmalıdır. Bulgurlu karışım kurudukça hafif hafif su serpip yoğurmaya devam edilir.)






- Aşağı yukarı 10 dak yoğurulan bulgur kulak memesi kıvamına gelince fındıktan biraz daha büyük bir parça alıp elde yuvarlanır. Sonra ortasına işaret parmağıyla hafifçe bastırıp minik bir çukur oluşturulur. (Bu işlem sırasında da kâseden su alınır ve el hafif ıslak tutulur ki, şekillendirme daha kolaylaşsın.) Böylece tüm bulgur yuvarlanıp, ortaları çukurlaştırılır.




- Daha sonra hazırlanmış bu köfteler kaynar suda 5 dak pişirilir. (Köftelerin dağılmaması çok önemli, eğer dağılıyorlarsa hamur yeterince yoğrulmamış demektir.)


- Köftelerin suyu süzülür ve bir kaba alınır.


- Zeytinyağı bir tavaya konur ve sarımsaklar bu yağda kokusunu bırakana kadar hafifçe öldürülür. Küp doğranmış domatesler eklenir 8 - 10 dak kadar pişirilir. Domatesler iyice yumuşayıp sos kıvamına gelmeli. Deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber, kırmızı pul biber ve nane de eklenir ve sosun altı kapatılır.


- Sosa en son kabaca ufalanmış ceviz içleri de katılır.


- Hazırlanan bu sos köftelere katılır ve iyice yedirilir.


- Arzu edilirse köftelerin üstü maydanozla süslenir ve servis yapılır.


AFİYET OLSUN!