Pazar, Ağustos 20, 2006

Aşure


Tatlıyla çok fazla aram yoktur ama 'hayır' diyemediğim bir çokkültürlülük örneği!

Kim neyi kimden almış? Bu tartışmalara girmeden aslında son derece de kozmopolit bir çevreden yayılan bu tatlı içinde öyle hikayeler, öyle semboller taşır ki.

Elif Şafak'ın 'Baba ve Piç' adlı kitabındaki tarif ve anlatıma bayıldım. Hiç dokunmadan aktarıyorum. Ama bence kitabının her bölümüne aşure malzemelerinden birinin adını veren Elif Şafak'ın bu gerçekten de muhteşem romanını okumadınızsa hemen alıp okuyun. İçinde neler bulacaksınız neler!!! (Aşure'nin hikayesini merak edenler kitapta onu bile bulabilirler.)

AFİYET OLSUN!

Elif Şafak - Baba ve Piç (S281-282)

Aşure devamlılığın ve istikrarın simgesiydi; ne kadar sarsıcı, nasıl da vahim olursa olsun, her fırtınadan sonra elbet gelecek olan güzel günlerin, açacak güneşin simgesi.

Gülsüm Nine malzemenin çoğunu bir gün önceden suya basmıştı, şimdi de pişirmeye hazırlanıyordu. Dolabı açıp koca bir kazan çıkardı. Aşure pişirmek için mutlaka kazan gerekirdi.

Malzeme:

* 1/2 bardak fasulye
* 1 bardak buğday
* 1 bardak pirinç
* 3 bardak su
* 1/3 bardak kuru üzüm
* 1/3 bardak kuru incir
* 1/3 bardak kuru kayısı
* 1/2 bardak portakal kabuğu
* 1/2 bardak kabuğu soyulmuş badem
* 1/2 bardak antepfıstığı
* 1/2 bardak çam fıstığı
* 1/2 bardak fındık
* 1 1/2 bardak şeker
* 1 tatlı kaşığı vanilya

Süsü:

* 2 çay kaşığı tarçın
* 1/2 bardak nar
* 2 çay kaşığı gül suyu

Hazırlanması:


Malzeme bir gece önceden ayrı kaplarda suya bastırılır. Fasulyeler bir kaba konup bir gece soğuk suda bekletilir. Buğdayla pirinç iyice yıkandıktan sonra suya basılır. İncirler, kayısılar ve portakal kabukları 1/2 saat sıcak suda bekletilir sonra süzülür ve süzülen su saklanır, kuru üzümle karıştırılıp bir kenara konur.

Pişirmesi:

Fasulyeler soğuk suya konur. Yumuşayana kadar, yaklaşık bir saat kaynatılır. Bu arada 2.5 litre su kaynatılıp içine buğday ve pirinç atılır, kısık ateşte ara sıra karıştırarak yumuşayana kadar, yaklaşık bir saat pişirilir.

Meyvelerin saklanan suyu, şeker, dövülmüş fındık, çam fıstıkları kazana eklenir ve sürekli karıştırarak orta ateşte kaynatılır. 30 dakika kadar. Karışımın helmelenmesi beklenir. Vanilya, kuru üzüm, incir ve kuru kayısı eklenerek 20 dakika daha sürekli ateşte karıştırılarak kaynatılır. Altı kapatılıp gül suyu eklenir. Aşure bir saat kadar oda sıcaklığında bekletilir. Üzerine tarçın serpilir, soyulmuş badem ve narla süslenir.