Salı, Mart 27, 2007

Kakuleli ve Biberiyeli Ekmek


Malzeme:

* 500 gr tam buğday unu
* 2 küçük ölçü toz maya
* 1,5 küçük ölçü deniz tuzu
* 2 büyük ölçü zeytinyağı
* 3 büyük ölçü soya sütü
* 2 küçük ölçü organik dut veya üzüm pekmezi
* 350 ml su
* 1 küçük ölçü toz kakule
* 3 – 4 kakulenin taneleri
* 1 küçük ölçü biberiye


Hazırlanışı:

* 500 gr tam buğday unu elekten geçirilerek hamur kabına konur.
* Unun ortasına bir çukur açıp sırayla kuru maya, deniz tuzu, toz kakule, kakule taneleri, biberiye, pekmez, soya sütü, zeytinyağı ve su katılır.
* Un ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar yoğurulur.
* Hamurun üstü örtülür ve 2 saat kadar sıcak bir yerde beklemeye bırakılır.
* Hamur ekmek kalıbına alınır ve 175 – 180 dereceye ayarlanmış fırında 70 dakika pişirilir.

Neden Bu Tarif?

Ekmek konusunda alternatif çok, yaratıcılık sınır tanımıyor. Ama kakuleli ekmeği deneyen var mıdır, bilemiyorum. Kakulenin tadı ve kokusu benim için vazgeçilmez bir şey. Geçen gün kakule taneleri yiyip üstüne de ekmek yiyince aldığım tadı ekmekte direkt denemeye karar verdim. Çok da başarılı oldu.

Benim Tavsiyem:



Genel olarak ekmek yapımı için bir tavsiyem olacak. Şayet makinede değil de elde ekmek yapıyorsanız, ekmek kalıbınızın içini yağlı kâğıtla kaplayıp öyle koyun ekmek hamurunu kalıba. Piştikten sonra ekmeği çıkartmak konusunda en ufak bir sorun yaşamayacak ayrıca ekmek kalıbının temizlenmesi konusunda da daha rahat edeceksiniz.



Afiyet Olsun!