Cuma, Ağustos 11, 2006

Çilav















Malzeme:

· Çilavlık Pirinç
· Safran
· Zereşk
· Zeytinyağı
· Su
· Deniz tuzu

. Çam fıstığı
. Badem

Hazırlanışı:


· Pirinç ayıklanıp yıkanır. Geniş bir kapta, içine tuz atılmış sıcak suda en az bir saat bekletilir. (Mümkünse geceden)
· Çilavın yapılacağı tencere yarıya kadar suyla doldurulur, temizlenmiş pirinç su kaynadıktan sonra tencereye konur. Kaynayan suda pirinç 10 dakika kadar haşlanır, arada sırada karıştırılır.
· Bu arada bir iki tutam İran safranı bir havanda dövülüp küçük cam bir kaba konur ve sıcak su eklenerek eritilir. Bu karışım yemek yaparken hep ocak ateşine yakın bir yerde sıcakta bulundurulmalı.
· Çilavlık pirinç yeterince haşlanınca bir kevgire alıp soğuk sudan geçirilir.
· Aynı tencere çilavı demlemek için kullanılacağından, temizlenir, ateş orta dereceye ayarlanır.
· Tencereye zeytinyağı konur. Başka sıvı yağ da kullanabilirsiniz ayçiçeği gibi, ama benim tercihim hep zeytinyağından yana. Bu zeytinyağının konma sebebi, çilavın altının çıtır çıtır olması içindir. Değişik teknikler, uygulamalar olsa da tah-deeg denen bu çıtır çıtır tabakayı çilav kendi kendine oluşturur zeytinyağı ile. Bu yüzden çilavlık pirinç tencereye direkt zeytinyağından sonra konur. Tahta bir spatula ile çilava delikler açılır. Bunlar pirincin nefes alıp daha iyi pişmesini sağlar. Bu arada ateş yüksek olmalı ki, tah-deeg oluşsun.
· Tencereyle kapak arasına temiz bir bez ya da beyaz bir kâğıt konur. Ateş orta dereceye getirilip çilav 25-30 dakika pişirilir.
· Bitmeye 5 dakika kala çilavın üzerine biraz zeytinyağı dökülür.
· Tencere soğuk suya oturtulur. Üstüne konan tabağa tencere ters çevirilerek çilav çıkartılır. Üst kısmı çıtır çıtır çıkacaktır.
. Servis yaparken yemek esnasında hep ocağın yanında tutulmuş olan safran çilavın üstüne dökülür.
. Biraz zeytinyağında arzu edilen miktarda ayıklanmış ve temizlenip yıkanmış zereşk çevrilir ve çilavın üstüne eklenir.
. Arzu edilirse kırık çam fıstığı ve bademler de çilavın üstüne konur ve servis yapılır.

Afiyet Olsun!