Salı, Mayıs 14, 2013

Domates Köftesi


Malzeme:

* domates
* nane
* soğan
* ekmek
* un
* kırmızı toz biber
* siyah toz biber
* deniz tuzu
* sızma zeytinyağı

Hazırlanışı:

- Domatesler yıkanır ve kabukları soyulur. (Arzu edilirse, kabuklarının daha rahat soyulması için kısa bir müddet sıcak suda bekletilir.)


- Naneler yıkanır ve ufak doğranır.


- Soğan doğranır.



- Domatesler de çok ufak doğranır. Nane, soğan ve domatesler bir kaba alınır.


- Evde bayat ekmek varsa bir iki dilim ufak ufak kesilip malzemeye katılır. (Bayat ekmek yoksa taze ekmek de olur. Esmer ekmek tercih edilmeli.)


- Tüm malzemeye biraz un eklenir.


- Kaptaki malzemeye kırmızı toz biber, siyah toz biber, deniz tuzu ve biraz sızma zeytinyağı katılır. Çok kalın bir bulamaç elde edene kadar karıştırılır.


- Elde edilen malzemeden kopartılıp elde yuvarlayarak orta boy toplar yapılır ve una bulanır.


- Domates köfteleri sızma zeytinyağında iki tarafları da iyice kızarana kadar birkaç dakika boyunca kızartılır.



Neden Bu Tarif?

Son Yunanistan yolculuklarımda köy ve fakir mutfağı diyebileceğimiz mutfakları inceleme ve araştırma şansım oldu. İnsanın elinin altındaki malzemeyle, doğanın ona sunduğu nimetlerle hatta yoklukta bile ne muhteşem şeyler yapabileceğini gördüm. Tüm bunları "Yunanistan'da Vegan Olmak" adlı bir yazıda paylaşacağım sizlerle bugünlerde.

Bu tarifte gördüğünüz gibi sıra dışı ve evinizde olmayacak bir malzeme yok. Belki o an taze nane bulunmayabilir. Bu da sizi belki mutfağınızın camında ya da balkonunuzda bazı şeyleri yetiştirmek için heveslendirecektir. Misafir geldiğinde evde bir şey yoksa bile hemen imdadınıza koşabilecek bir tarif. İki domatesiniz mutlaka vardır bir yerlerde diye düşünüyorum. Bu tarifi uygularken  saksıdan nane kopartıp bu karışıma attığınızı hayal edin. Ne güzel değil mi?

Tadı da müthiş. Ben deli oldum. Domates köftesi aslında Yunan Adaları'na ait bir tarif ama köy mutfağının ve fakir mutfaklarının baş tacı. Her yemeğin yanında bir kurtarıcı.

Benim Tavsiyem:

Taze nane mutlaka daha lezzetli kılacaktır domates köftelerinizi ama diyelim ki yok, kuru nane de kullanabilirsiniz.

İki tane büyükçe domatesten on adet domates köftesi çıktığını hesap ederek oranları arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Ama inanın ne yemek sunarsanız sunun yanında müthiş bir tat olacaktır bu domates köfteleri.

Kendi başına bir yemek yerine de geçer hele hele iyi bir şarapla sunulursa.

AFİYET OLSUN!