Pazartesi, Eylül 25, 2006

Tarkan'ın 'Humus' Tarifi


Sevgili dostum Tarkan epey bir zaman önce, tam da hergün felafel yiyerek acaba humus tarifi mi yazsam bloga diye düşündüğüm günlerde, annesinin humus tarifini yolladı bana, ama ben blogu birazcık tatile sokmuştum bu yüzden bugüne kaldı tarifi yayınlamak.

Tarkan'ın kaleminden aşağıdaki tarif...

Size çok sevdiğim bir tarifi, humus tarifini yolluyorum. Annem öyle güzel hazırlar ve sunar ki humusu hiç sevmeyenin bile ağzı sulanır, yiyesi gelir. Ben de annemin senelerin deneyimiyle hazırladığı humusu her defasında aynı çocuksu heyecanla yerim. Eskiden oldukça zahmetliymiş humus hazırlamak, oysa şimdi mutfak robotları yetişti imdadımıza, dakikalar içinde karıştırıp hazırlayıveriyor bir çok şeyi. Yani humus hazırlamak kimsenin gözünü korkutmasın, artık hakikaten çok kolay... Tarifi de kolay,hazırlaması da...
Yine ölçü vs. vermiyorum, göz kararı ve tabii damak tadı (herkese göre fark ediyor bu çok doğal olarak) ayarları size kalmış.

Malzeme:

* (organik) nohut (akşamdan ıslatılmış) -1/2 kg kadar
* (organik) tahin
* birkaç diş sarmısak
* birkaç adet sulu limon
* toz kimyon

* deniz tuzu
* süslemek için toz sumak, toz kırmızı biber


Hazırlanışı:

* Nohutu 2-3 su yıkayıp bir tencereye koyun, üstünü fazla fazla örtecek kadar su ilave edin ve kaynatmaya başlayın. Kısık ateşte 3 saat kadar iyice yumuşayana kadar pişirin (bazı nohutlar çabuk bazıları geç pişer, burada önemli olan nohutun iyice yumuşamış olması) ayıklayabildiğiniz kadar kabuklarını ayıklayın.
* Bu arada nohut haşlama suyundan bir miktar (mesela 1 çay bardağı kadar) ayırın.
* Nohutları, bir mutfak robotunda iyice macun haline getirin, sadece aroması çıkacak kadar (bu biraz da sizin arzunuza bağlı) birkaç diş ezilmiş sarmısağı da bu macuna ilave edin ve hatta robotta yapın bu işlemi ki sarmısaklar iyice nohutla karışsın.
* Bu arada yarım su bardağı kadar tahini ve birkaç limonun suyunu (2-3 adet olabilir) karışırıp nohut karışımına ekleyin.
* Toz kimyonu da döküp hepsini bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırın.
* Humusu hazırlarken ara ara tadına bakarsanız sarmısak, tahin, limon suyu, kimyon ve deniz tuzu gibi malzemeleri ne ölçüde eklemeniz gerektiğini daha iyi kestirirsiniz.
* Özellikle limon suyunu ilave ettikten sonra macunun kıvamında biraz katılaşma olabilir, işte bu durumda ayırdığınız haşlama suyundan azar azar ilave edip olması gereken kıvamı ayarlamanızı tavsiye ederim.
* Humus hazır olduktan sonra bir kaba aktarın, üzerini toz kimyon, kırmızı biber ve sumakla süsleyin ve hafifçe saf zeytinyağı gezdirin. Ve ekmeklerinizi hazır edin!

Neden bu tarif?

Kim demiş vejetaryen ya da vegan mutfağı lezzetsizdir diye? Alın işte etin baştacı edildiği ortadoğu mutfağından dayanılmaz bir örnek, üstelik yüzde yüz vegan. Hazırladığınız humusu 3 gün buzdolabında saklayabilir, canınız çektikçe yiyebilirsiniz. Proteince zengin, kalp-damar dostu bir gıda. Susamın içerdiği kalsiyum, omega yağ asitleri de cabası.

Nükhet'in Notu:

Ben bu tarifi denedim ve çok başarılı oldu. Benim tavsiyem nohutları akşamdan tuzlu ılık suya yatırmanız. Bir de nohutların kabuklarını rahatça soyabilmek için pişirip suyunu süzdükten sonra ılıkken bir bezin arasında hafifçe ovalamak, bezi açtığınızda kabukların çoğunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Kabukları soymakla uğraşmak işi bayağı kolaylaşıyor bu durumda.


Afiyet Olsun!