Pazar, Ağustos 13, 2006

Tarkan'ın 'Köy Usulü' Kahvaltısı

Sevgili dostum Tarkan'ı biliyorsunuz. Geçenlerde Müsli, yulaf ezmesi vs bir konu konuşurken ayaküstü bir tarif verdi bana. Muhteşem bir kahvaltı tarifi... Unutmadan: Aman organik malzemeden şaşmayın!

Kendisine çok teşekkür ediyor ve sözü Tarkan'a bırakıyorum:

Kahvaltımın hem hazırlaması zaman almıyor hem de uzun süre tok tutuyor.Tam bir "köy usulü" kahvaltı bana kalırsa,tam bizim topraklara özgü. Köy kadınları elde avuçtakilerden enfes yemekler hazırlar ya bence bu da böyle bir şey. Bir kere son derece faydalı hem de lifçe zengin, kilo alacağım korkusu da yaratmaz!

Malzeme:

* 1-1,5 çay bardağı kadar yulaf ezmesi
* 1 çay bardağı su (soya sütü de olabilir)
* 1 yemek kaşığı buğday ruşeymi
* 1 avuç kadar kabak çekirdeği içi, ay çekirdeği içi, ceviz, çiğ badem karışımı
* 1-2 yemek kaşığı tahin
* 1- 2 yemek kaşığı pekmez (ben dut pekmezini tercih ediyorum)


Organik malzemeleri tercih ederseniz daha leziz olur!

Hazırlanışı:

* Yulaf ezmesi ve suyu bir küçük sos tavasında orta ateşte 2 dakika kadar karıştırarak çevirin, suyunu çekip lapa haline gelmeye başlayınca 1 yemek kaşığı kadar buğday ruşeymini ekleyin, şöyle bir karıştırıp ateşten alın. (Dikkat yulaf ezmesi lapası ne çok sulu ne de çok katı olsun, bebek maması kıvamını yakalayın).
* Bu arada badem, ceviz ve çekirdek karışımını bir başka tavada 1-2 dakika hafifçe kavurun. Yulaf lapasının üstüne serpiştirin ve son olarak tahin pekmezi döküp afiyetle yiyin.

Not:

Tahin yerine çekirdek karışımına biraz susam ekleyebilir, pekmez yerine bir kaşık kuru üzüm de kullanabilirsiniz.

Neden Bu Tarif?

* yulaf ezmesi: lif yönünden zengin bir tahıldır, B grubu vitaminler ve bazı mineraller içerir. Bağırsak tembelliğine birebirdir. Kan şekerini düzenler, yüksek kolesterolü düşürür.

* ruşeym: buğdayın en kıymetli kısmıdır, yine lifçe ve E vitaminince zengindir. Buğdayın kalbidir!!!

* çekirdek karışımı: omega 3 ve omega 6 yağ asitlerince zengindir, E vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum gibi çok faydalı mineraller ve iyi kalitede bitkisel protein içerirler.

* tahin: özellikle kalsiyumun iyi bir kaynağıdır. B ve C vitaminlerince zengindir, fosfor, magnezyum, demir gibi mineralleri de barındırır.

* pekmez: Demirin en iyi kaynaklarından biridir, günlük 2 yemek kaşığı pekmez demir ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Kana çabucak karıştığı için acil enerji ihtiyacı duyanlara önerilir, beslenmede çok çok önemli bir yeri bulunan eşsiz bir gıdadır. Özellikle kış aylarında bol bol tüketilmelidir.

Kısaca bu kahvaltı ile;

demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi çok değerli mineralleri
bitkisel aminoasitleri (proteinleri)
A,B,C ve E grubu vitaminleri
omega 3 ve 6 yağ asitlerini(elzem yağ asitleri)
ve posalı gıdaları

YETERİNCE ALIRSINIZ!