Salı, Ağustos 22, 2006

Patlıcanlı, Soya Etli Pilav

Malzeme:

* 1 Patlıcan
* 1 bardak soya eti
* 1 bardak işlenmemiş pirinç
* zeytinyağı
* 3-4 diş sarımsak
* soya sosu
* fesleğenli domates sosu (sos tariflerinde var)
* kişniş
* deniz ya da okyanus tuzu
* taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:


* İşlenmemiş pirinci sıcak tuzlu suda bekletin. (Mümkünse bir gece önceden, ya da en azından 40 dakika kadar).

* Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda 20 dakika kadar bekletip yıkayın.

* Soya etini sıcak suda yumuşaması ve şişmesi için bekletin.

* Bir tencereye zeytinyağı koyun ve pirinci biraz rengi dönene kadar kavurun, bu arada tahta bir spatula ya da kaşıkla çevirin. Pirince bire birbuçuk oranında kaynar su katın. (Yani bizim tarifte bir bardak pirince bir buçuk bardak su)Tuzunu da katıp altını kısın ve tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Pilav pişince tencere ile kapak arasına temiz beyaz bir bez ya da beyaz bir kağıt koyup demlenmeye bırakın.

* Bir teflon tavaya zeytinyağı koyup kızdırın ve sarımsakları ufak ufak kesip bu yağda çevirin. Üzerine soya etini katın. Biraz kişniş ve taze çekilmiş karabiber katıp çevirip biraz pişmesini sağlayın. Sonra soya sosunu katın ve çevirin. Biraz fesleğenli domates sosunu katın ve biraz daha çevirdikten sonra küp küp kesilmiş patlıcanı da katarak tavanın üstünü bir kapakla kapatarak pişmeye bırakın. (Patlıcanları kontrol edin, piştiği zaman hepsi pişmiş ve hazır demektir)

* Bu patlıcanlı ve soya etli karışımı demlenmekte olan pilava katıp karıştırın ve biraz daha demlenmeye bırakın. 10 dakika sonra yemeğiniz hazır!

Neden Bu Tarif?

Ne yiyeyim diye düşünürken, yıllarca yaptığım değişik pilavlar aklıma geldi. Elimde çok sevdiğim minik organik patlıcanlar da olunca, hiç düşünmeden bu tarifi uydurdum. Vejetaryen olmayan ve zor beğenen annem bile bayıldı.

Benim Tavsiyem:

Türk pirincinde asla bire bir ya da bire iki tarifi uygulamayın. Yani pirincinize bire bir ya da bire iki değil bire birbuçuk su katın. Çünkü bire bir çok sert, bire iki de çok lapa pilav yapar.
Unutmayın, Türk pirinci nişastalıdır!!!

Bunu ana yemeğin yanında da düşünebilirsiniz ama bence harika bir ana yemek. Her şey organik ve herkesin damak tadına uygun. Hiç düşünmeden ziyafet sofranıza bile katabilirsiniz. İnanın tadına doyum olmuyor.

AFİYET OLSUN!