Salı, Ağustos 19, 2008

Vegan Pizza




Malzeme: (4 büyük pizza için)

Hamur için:

* 2,5 ölçü kabı tam buğday unu
* 2 küçük ölçü kaşığı toz maya
* 1 küçük ölçü kaşığı deniz tuzu
* 2 kendi ölçü kaşığıyla stevia toz şeker
* 1,5 büyük ölçü kaşığı sızma zeytinyağı
* 1 ölçü kabı su


Pizza üstü için:

* Silken tofu
* Limon suyu
* Nişasta
* Fesleğenli domates sosu (sos tariflerinde var)
* Mantar
* Kapari
* Yeşil / siyah zeytin
* Çarliston biber
* Kekik


Hazırlanışı:


- Hamur için yukarıda verilen malzemeler sırayla hamurun yoğrulup dinlendirileceği kaba konur. İyice yoğrulup en az 1,5 saat dinlenmeye bırakılır. Üstü mutlaka temiz bir bez ve bir de havluyla örtülmeli ve sıcak bir yerde dinlendirilmelidir.

- Hamur iyice dinlenip hazır hale geldikten sonra unlanmış bir zemin üzerinde 10 dakika kadar dinlendirilir.

- Hamur dinlenirken silken tofudan arzu edildiği kadar blender'a konur, içine biraz limon suyu ve nişasta katılıp blender'dan geçirilir. Karışım kullanılana kadar buzdolabında bekletilir.

- Yukarıda verilen ölçülerle en az 4 pizza çıkar. Pizza hamuru istenilen büyüklükte koparılarak pizza tepsisine yerleştirilir. Yayarak kenarları çatalla düzeltilir. Üzerine zeytinyağı sürülür.





- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 12 - 15 dakika kadar pişirilir. Fırından alınır. üzerine malzemesi konur.

- Malzemenin sırası önemlidir. Önce hazırlanmış olan silken tofu bir spatula yardımıyla hamurun üzerine sürülür.




- Sonra fesleğenli domates sosu (sos tariflerinde var) peynirin üstüne sürülür.



- Arzuya göre diğer malzemeler de bunların üstüne konur. Örneğin: Mantar, çarliston biber, ince kesilmiş zeytin, kapari, kekik gibi. Fırına koymada önce tüm malzemenin üzerine biraz daha zeytinyağı konur.




- Pizza yeniden fırına verilir ve 15 - 20 dakika daha pişirilir.


Neden Bu Tarif?
Vegan olmak demek bazı tatlardan uzak kalmak demek değildir. Belki biraz daha farklı yeriz biz veganlar ama canımız pizza çektiğinde bize uygun şekilde de bir pizza olabileceğini bilmek güzel bir duygu. Belki pizzacıda tofu vs bulmayabilirsiniz, ama derdinizi anlatabilirseniz, benim gibi Mardin'de Münir Usta'da bile vegan pizza yeme şansınız olur. Siz yeter ki derdinizi anlatın.
Benim Tavsiyem:
Bu tarifi kendi zevkinize göre geliştirebilir, değişik malzemeler kullanabilirsiniz. ama silken tofu ve fesleğenli domates sosundan şaşmayın, çok memnun kalacaksınız. Stevia şekeri de kullanmak zorunda değilsiniz, hatta hiç tatlandırıcı katmak zorunda değilsiniz hamura. Artık stevia toz halde Türkiye'de satılıyor, bence mutfağınızda bulunsun. Vegan ya da herhangi bir tür vejetaryen olmayan dostlarınıza bile baz olarak bu hamurla ve domates sosuyla çok zevk alacakları değişik pizzalar yapabilir, ziyafet verebilirsiniz.
AFİYET OLSUN!