Cumartesi, Temmuz 15, 2006

Patlıcan Salatası

Malzeme:

· 2 patlıcan
· limon suyu
· zeytinyağı

Üstünü süslemek için (arzuya bağlı):

· domates
· siyah zeytin
· maydanoz
· taze soğan veya piyazlık kesilmiş soğan


Hazırlanışı:


· 2 patlıcan ateşte közlenir.
· Patlıcanlar közlendikten sonra saplarından tutularak kabukları bir bıçak yardımıyla akan suyun altında soyulur. (Suyun altında yapılma nedeni, suyun da yardımıyla daha kolay soyulması ve kalan kirlerin daha kolay çıkması.) Patlıcanlar saplarından tutularak suları sıkılır.
· Patlıcanların sapları kesilir ve tek tek bir çukur kâsede üzerlerine biraz limon suyu dökülüp çatalla ezildikten sonra biraz zeytinyağı döküp tekrar ezilirler. Patlıcanları bir arada değil, tek tek yapmak gerekir bu işlemi. Yani her patlıcan bir öncekinin üstünde aynı işlemden geçer.
· Patlıcan salatası servis tabağına konur ve çatalla üzeri düzeltilip, arzu edilirse süslenir.
· Patlıcan salatasının sunumu açısından arzu edilirse üstü süslenebilir. Ufak domates dilimleri, siyah zeytinler, biraz maydanoz, ince kesilmiş taze soğan veya piyazlık kesilmiş soğanla hem görüntüsü hem de tadı zenginleşir.

Neden bu tarif?

Yukarıdaki tarif öncelikle Türk mutfağının vegan tariflerinden biri olduğu gibi aynı zamanda da gerçek patlıcan salatası tarifidir. Doğrusu budur, başka türlü yapılmaz. Bazıları tuz koyarlar, yanlıştır bu. Çünkü tuz patlıcan salatasını karartır. Bazıları da içine yoğurt katar, aman sakının bundan!!! Yoğurt zaten doğasına aykırı patlıcan salatasının ve bunu beyazlatmak için yaparlar, büyük hata. Tadı çok kötü olduğu gibi, bir de gerçek değil suni bir beyazlık verir.

Benim Tavsiyem:

Patlıcanları mutlaka ateşte közleyin. Bazıları üşendikleri için tüm patlıcanları fırına koyarlar. Aynı tadı asla alamazsınız. Bir deneyin, bayılacaksınız. Ayrıca 2 adet patlıcan mezelik düşünüyorsanız yeterli salatayı çıkartacaktır.

Afiyet Olsun!