Salı, Şubat 19, 2008

Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Malzeme:

* 1 paket Salamura yaprak ya da mevsimi ise taze yaprak
* 1.5 bardak esmer pirinç
* 3/4 su bardağı zeytinyağı
* 5 adet orta boy soğan
* 1.5 kahve fincanı dolma fıstığı
* 1 kahve fincanı kuş üzümü
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* nane
* dereotu
* deniz tuzu
* taze çkilmiş karabiber
* esmer işlenmemiş şeker ya da stevia (1 kahve kaşığı)

Hazırlanışı:


* Ilık ve tuzlu suda ıslatılmış pirinç, yemeklik doğranmış soğan, dolma fıstığı, zeytinyağı tencereye konur. Karıştırılarak hafif ateşte kavrulur.
* Pirinçler iyice kavrulana kadar çevrilir.
* Baharatın tümü (tuz, biber dahil) ilave edilir. Çok az sıcak su ilavesi ile diri şekilde pişirilir.
* Piştikten sonra karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
* Taze yaprak haşlanır, salamura yaprak bol suda tuzu gidene kadar yıkanır.
* Hazırlanmış olan iç malzemesi yapraklara sarılır.
* Tencerenin dibine 3-4 adet yaprak konur ve üstüne iç malzemesi ile doldurulup sarılmış yapraklar muntazam şekilde dizilir.
* Bir miktar sıcak su sarmaların üstüne gelmeyecek şekilde yandan tencereye katılır.
* Yaprak sarmaları üstü kapalı şekilde pişirilir.
* Piştikten sonra soğumaya bırakılır.
* Soğuduktan sonra servis tabağına alınır ve ince kesilmiş limon dilimleriyle süslenir.

Benim Tavsiyem:

Genelde yaprakların çok ince sarılması gerektiği gibi bir kanı vardır bizim insanımızda. Hatta ince yaprak sarması marifet olarak bile konuşulur. Bence yanlış bir bakış açısı. Böyle bir mecburiyet olmadığı gibi bu bir damak zevki meselesidir. örneğin ben çok sıkı ve incecik sarılmış sarmalardan hiç zevk almam, bu nedenle nasıl sarılacağı herkesin el becerisine ve damak zevkine göre değişir.

AFİYET OLSUN!