Pazar, Temmuz 02, 2006

Ne Tür Vejetaryensiniz?

Hangi tür vejetaryen olduğunuzu belirlemek istiyorsanız, ya da vejetaryen olmak istiyor ve size hangisinin uygun olduğunu araştırıyorsanız aşağıdaki liste belki biraz yardımcı olacaktır.

· VEGAN: Bu gruba dahil olanlar herhangi bir sebeple hayvansal kaynaklı hiçbir besini tüketmezler. Vejetaryenler et yemezlerken, veganlar kırmızı et, kümes hayvanları, balık dışında ayrıca yumurta, süt ve ürünleri (peynir, yoğurt), bal yemezler. Tereyağı veya yumurta ile yapılmış hamur ürünü, peynir altı suyu konulmuş hazır besinleri, süt ilavesiyle yapılmış margarinleri yemezler. Beslenmeleri tahıl, meyve, sebze, baklagiller, tohumlar ve fındık-fıstık bazlıdır. Ayrıca veganlar kürk, deri, yün, ipek, kuş tüyü, hayvanlar üzerinde denenmiş kozmetik ürünleri ve kimyasal ürünleri de kullanmazlar.
· LAKTO - OVO VEJETARYEN: Bu grup hayvansal kaynaklı besinlerden et, kümes hayvanları, balık yemezler, ama yumurta ve süt ürünlerini tüketirler. Genelde vejetaryenler bu grupta yer alır.
· LAKTO VEJETARYEN: Bu grup hayvansal kaynaklı besinlerden yalnızca süt ve süt ürünlerini tüketirler. Diğer hayvansal kaynaklı besinleri tüketmezler. (Bu tarza bazı uzmanlar süt ürünlerini içeren vegan beslenme adını verir.)
· OVO VEJETARYEN: Bu grup hayvan kaynaklı hiçbir ürün ve süt ürünlerini de tüketmez ama yumurta tüketir.
· PESKO VEJETARYEN: Bu grup et ve kümes hayvanlarını tüketmez, ama balık, süt ürünleri ve yumurta tüketir.
· YARI VEJETARYEN: Bu grup yalnızca kırmızı et tüketmez.
· POLLO VEJETARYEN: Bu grup yalnızca kanatlı hayvanları tüketir.
· FRUITARIAN: Bu grup botanik olarak sebze ve meyve grubuna giren sebze ve meyvelerle beslenirler. Tüketilerek tohumlarını yayan bitkileri kullanırlar.

Tüm bu gruplar içinde pesko, pollo ve yarı vejetaryen denen grupları gerçekte ne kadar vejetaryen kabul edersiniz bilemem ama bana sorarsanız vejetaryenlik değildir bu. Vejetaryenlik aslında gerçek anlamda vegan beslenmedir ve buna en yakın olan lakto vejetaryen beslenme. Hatta pek çok vegan diğer grupların mensuplarını vejetaryen kabul etmez.
Bunu tamamen kişisel bir görüş olarak alın.
Herkes kendi vicdanı ile yaşam tarzını belirleyecektir.