Perşembe, Ocak 17, 2008

Yemyeşil


Malzeme:

* Yeşil salata (kıvıcık ya da göbek)
* Roka
* Maydanoz
* Taze soğan
* Çarliston biber
* Sızma zeytinyağı
* Limon suyu

Hazırlanışı:


* Yeşil salata (isteğe göre göbek ya da kıvırcık) ve diğer malzemeler iyice yıkanır.
* Özellikle yeşil salatanın yaprakları mutlaka kurulanır.
* Yeşil salata mümkünse elle koparılarak fazla küçük olmayan parçalara ayrılır. Büyükçe bir salata kabına konur. Üstüne zeytinyağı konur ve iyice karıştırılır.
* Rokalar saplarıyla 2 - 3 parçaya ayrılıp salatanın üstüne konur.
* Çarliston biber çok ince olmamak şartıyla halkalar halinde kesilip malzemenin üstüne konur.
* Taze soğan da çok ince olmamak şartıyla kesilip salata malzemesinin üstüne konur.
* Maydanozlar saplarından ayrılarak elle kopartılarak daha da ufalanmadan salatanın üstüne, görsellik açısından orta kısma konur.
* En son olarak servis yapılacağı anda, hatta salata sofraya getirildikten sonra arzu edilen miktarda limon suyu salatanın üstüne dökülür.
* Salata karışıtırılır ve servis yapılır.


Neden Bu Tarif?


Diyeceksiniz ki, biz salata yapmayı bilmiyor muyuz? Mutlaka bilir herkes de, benim dikkat ettiğim, nerede yemek yersem yiyeyim, salataların tadı hiç istediğim gibi değildir. Ya su içindedir yeşil salatalar, ya ölü ölü yapraklar... Hiç o çıtır çıtırlık yoktur genelde. Bu durumda da faydası olmayan öldürülmüş bir yeşilik yemekten öteye gitmez yapılan eylem. Çiğ ve canlı beslenmenin doğru yapılması ancak bir fayda sağlar. Benim tarifime uygun şekilde yaparsanız çıtır çıtır salatanın zevkine varacak, faydasını da göreceksiniz yeşilin. Bu arada, tabiî ki arzuya göre malzeme eklenebilir, yeşil biber, dereotu, nane, tere vs gibi.


Benim Tavsiyem:


Yeşil salata yaprakları iyice yıkandıktan sonra mutlaka kurutulmalıdır. Bugün salata kurutucuları satılıyor ve çok pratik. Kuru salata zeytinyağını daha iyi çeker ve pırıl pırıl parlar salatanız, ayrıca çıtır çıtırlığın da sırrı kuru yapraklardır. Özellikle salata kabı tahta olmalıdır. Eğer mümkünse içi cilalanmamış bir kap bulursanız daha da iyi olur.
Minik bir sır: Salatayı kaba koymadan kaba çok az miktarda zeytinyağı koyun, çatalın ucuna batırılmış bir sarımsakla bu zeytinyağını tüm kaba yedirin, yani zeytinyağlı sarımsağı tüm kapta gezdirin. Sonra salatayı yapın. Sonuca bayılacaksınız.
Salata yapraklarına bıçak değmemesi ve elle kopartılması artık bugün herkes tarafından bilinen bir şey. Bir de en sağlıklı salata sosu zeytinyağı ve limondur. Bu salatayı birebir deneyin.


AFİYET OLSUN!