Salı, Ocak 01, 2008

Vegan Pizza


Malzeme:

Pizza hamuru için:

- 2 çay kaşığı toz maya
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- 1 ½ çay kaşığı organik dut pekmezi veya işlenmemiş şekerkamışı şekeri
- 1 ½ yemek kaşığı zeytinyağı
- yeterince tam buğday unu (2.5 su bardağı)

Tofu Krem Sos:

- Silken Tofu
- Limon suyu
- Nişasta

Pizza malzemesi:

- Fesleğenli domates sosu
- Kekik
- Yeşil zeytin
- Siyah zeytin
- Çarliston biber
- Kapari
- Mantar
- Zeytinyağı

Hazırlanışı:


- Pizza hamuru için gereken tüm malzemeler yoğrulur. Un bu malzemeye elekten geçirilerek ama kepekleriyle birlikte konur. Hamur pizza hamuru kıvamına gelene kadar üzerine bir bez örtülerek en az 1.5 saat bekletilir.

- Hamur unlanmış zemin üzerinde 10 dakika kadar dinlendirilir.

- Pizza hamuru istenirse eşit parçalara bölünerek ayrı ayrı pizzalar yapılabilir ya da büyük bir tepside tek pizza yapılır. Tepsiye konan hamurun ortası ve kenarları arasında hafif bir yükseklik farkı olmalıdır ki, pizza kenarı oluşsun ve malzeme dışarı taşmasın. Hamurun orta kısmı kaşık ya da başka bir şeyle biraz bastırılırsa kenarlar hafifçe yüksek kalır. Hamur zevke ve arzuya göre kalın ya da ince olarak yayılır ve kenarları da ona göre şekillendirilir. Hamurun üzeri biraz zeytinyağı ile yağlanır ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar pişirilir.

- Arzu edilen miktarda silken tofu, bir miktar limon suyu ve herhangi bir nişastadan bir miktar katılıp blender'dan geçirilir. Elde edilen sos krem peynir kıvamında olmalıdır.

- Tepsideki pizza hamurunun üzerine önce tofudan elde edilen krem sos sürülür.

- Krem sosun üzerine tarifi soslar bölümünde olan fesleğenli domates sosundan yayılır.

- En son olarak da arzu edilen malzeme pizzanın üzerine eklenir. Örnek: mantar, yeşil ve siyah zeyin, çarliston biber, kapari, hatta değişik sebzeler.

- Pizzanın üzerine yanmaması için biraz daha zeytinyağı sürülür ve 200 derecelik fırında yarım saat kadar daha pişirilir.



Neden Bu Tarif?

En sevdiğim yiyeceklerden biridir pizza ama beyza hamurdan yapılan ve içinde ne olduğunu bilmediğim pizzaları yiyemeyeceğime göre bir vegan alternatif üretmeliydim. Değişik denemeler sonucu ulaştığım, yakaladığım en iyi tarif şu anda bu tarif.

Hepsinden önce çok sağlıklı bir hamur ve üst malzemesine sahip.

Hele hele benim buluşum olan fesleğenli domates sosu tam bir pizza sosu. Bu buluşumla gurur duyuyorum.

Benim Tavsiyem:

Fesleğenli domates sosu mutlaka her pizzada kullanılabilir. Tam bir pizza sosu, çok yakıştı. Bu pizza tam buğday unundan yapıldığı için normal pizzalardan daha çabuk pişiyor, bu yüzden dikkatli olmak gerek. Kapari benim çok sevdiğim ve vazgeçemediğim bir tat, ama pizzaya da inanılmaz derecede yakışıyor. Yukarıdaki ölçülerde hamur hazırlandığında 3 tane orta boy pizza çıkıyor (yani 2 büyük pizza da yapılabilir). Pizzanın kalınlığı zevk işidir. Ben kalın hamur severim. İnce sevenler delik açmadan çok ince yaymalı hamuru ki, pişerken kalınlaşmasın. Tabii üst malzemesi yalnızca benim zevkim ve tavsiyem, herkes baz olarak bu sağlıklı ve leziz pizza hamurumu kullanıp üst malzemesini yaratıcı bir şekilde değiştirebilir. Ama sostan taviz vermeyin. Fesleğenli domates sosunu mutlaka deneyin!!!

AFİYET OLSUN!