Perşembe, Temmuz 06, 2006

Tarkan'ın 'Ispanaklı ve Tofulu Gözleme' Tarifi

Zarif dostum Tarkan gene üşenmemiş muhteşem bir tarif göndermiş. Ben gözlemeye bayılırım. Bunu evde yapmayı da düşünüyordum aslında. Tofu zaten peynirin en iyi alternatifi. Tüm vejetaryenlerin, veganların ve aslında sağlıklı beslenmeyi önemseyen herkesin kolaylıkla uygulayabileceği, uğraştırmayan, besleyici, lezzetli ve doyurucu bir tarif. Tarkan birebir ölçü vermemiş, 'biraz göz kararı ve biraz el yordamı' tavsiyesinde bulunmuş. Bu zaten yemek hazırlamanın aslında püf noktası.

Gönlüne sağlık sevgili dostum. Sizlere de afiyet olsun!


Malzeme: (3-4 adet gözleme)

hamur için:

-2-2,5 su bardağı kadar buğday unu(dileyen 1/3 oranında çavdar unu da katabilir)
-biraz soğuk su
-tuz

iç hazırlamak için:

-ince kıyılmış taze ıspanak
-tuz,karabiber,kırmızı pul biber
-ufalanmış tofu
-saf zeytinyağı

Hazırlanışı:

Hamuru hazırlamak için bir tutam tuz ilave edilmiş una yavaş yavaş suyu karıştırın.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene dek hafifçe yoğurun.Hamur hazır olduğunda,hazırlamak istediğiniz gözlemenin büyüklüğünü göz önüne alarak aşağı yukarı iri bir ceviz büyüklüğünde toplar haline getirin ve unlanmış bir yüzeyde bir oklava yardımıyla ne çok ince ne de çok kalın olacak şekilde açın(İlk denemede hamur çok başarılı olmayabilir,yılmayın,eliniz alıştıkça hamurunuz da güzelleşecektir).
Bu arada kıyılmış ıspanağı tuz,taze çekilmiş karabiber ve bir miktar kırmızı pul biberle harmanlayın,kabaca ufalanmış tofuyu da ekleyin.Açtığınız hamurun yarısına bu hazırladığınız içi yerleştirip yarım ay olacak şekilde hamuru kapatın(kenarlarının iyice kapandığından emin olun ki tavada ters yüz ederken açılıp iç malzemesi tavaya dökülmesin)..Yağsız tavada ve orta ateşte(belki çok az daha kısık bir ateşte,onu siz ayarlayın) her iki yüzeyi de kızarana dek pişirin.Tabağa almadan önce hafifçe zeytinyağı sürün,yanına da garnitür olarak dilimlenmiş domates ve salatalık hazırlayıp afiyetle yiyin.