Pazar, Temmuz 09, 2006

Vegan Kurabiyeler

Malzeme:

· 100 ml zeytinyağı
· ½ su bardağı esmer şeker
· 2 yemek kaşığı keten tohumu / su karışımı (2 yumurta yerine)
· yeterince tam buğday unu (3 – 4 su bardağı)
· ½ paket kabartma tozu
· tarçın
· buğday özü (kepek)


Hazırlanışı:


· 2 yemek kaşığı keten tohumu 10 – 12 yemek kaşığı su ile blenderdan geçirilir. Keten tohumları ufalanıp yoğun bir karışım elde edilir. Bu karışım iki yumurta yerine geçer.
· Keten tohumu karışımı ve zeytinyağı bir kapta iyice karıştırılır.
· Arzu edildiği kadar (1/2 – 1 su bardağı) şeker, kabartma tozu ve tarçın (gene arzu edildiği kadar) katılır ve karıştırılır.
· En son olarak un elenerek yavaş yavaş bu karışıma katılır. (Elekte kalan kepekler de katılmalı). Karışım yoğurulur. Kulak memesi kıvamına gelene kadar un eklenir.
· Fırın 180 dereceye ayarlanır ve ısıtılır.
· Hamurdan parçalar kopartılıp yassılaştırarak ya da değişik şekillerdeki kalıplarla şekil verilmiş hamurlar tepsiye bir yağlı kâğıt üzerine dizilir. İstenirse (ki güzel oluyor), her kurabiyenin üstüne biraz buğday özü (kepek) konulabilir.
· Kurabiyeler fırında 20 – 25 dakika pişirilir.


Neden bu tarif?

Vegan beslenmede tatlı sorununun kolay bir çözümü olması gerektiğini, klasik tariflerin sağlıklı ve vegan beslenmeyle birebir örtüşen malzemelerle değiştirilerek başarılı sonuçlar elde edileceğini düşünüyordum. Haklıymışım. Bu zevkten mahrum kalmanın bir anlamı da yok.

Benim tavsiyem:

Çok lezzetli ve sağlıklı bir tarif. Mutlaka her yerde ve değişik şekillerde satılan kurabiye kalıplarıyla şekillendirmek onları daha da güzel ve leziz kılıyor. Çay saatinde kilo yapmayan bir tatlı. Ayrıca şekerini artırmak, tarçın ekleyip eklememek damak zevkine bağlı.

Afiyet Olsun!