Pazartesi, Aralık 25, 2006

Tam Çavdar Ekmeği

Malzeme:

* 400 gr tam buğday unu
* 125 gr tam çavdar unu
* 1.5 küçük ölçek kuru maya
* 1.5 küçük ölçek deniz tuzu
* 1.5 küçük ölçek kimyon
* 1 küçük ölçek organik dut pekmezi
* 1.5 büyük ölçek zeytinyağı
* 1.5 büyük ölçek soya sütü
* 310 ml su
* 2 küçük ölçek limon suyu

Hazırlanışı:

* Tam buğday unu ve ardından da tam çavdar ununu elekten geçirilerek (kepekleriyle birlikte) hamurun mayalanacağı kaba konur.

* Hamurun ortasına bir çukur açılır ve tüm malzemeler (önce kuru sonra sıvı) sırayla una katılır.
(Maya, deniz tuzu, kimyon, pekmez, zeytinyağı, soya sütü, limon suyu ve su)

* Hamur iyice yoğurulur. Üstü bir bezle örtülür ve ılık bir köşede en az 2 saat kadar bekletilir.

* Hamur bir tepsiye alınır. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 1 - 1.5 saat pişirilir.

Neden Bu Tarif?

Çavdar'ın sağlık için ne kadar faydalı olduğu bilinen bir gerçek. Çavdarı da mutlaka buğday unuyla karıştırmak gerekiyor. Bu tarifi defalarca denedim ve çok başarılı sonuç aldım. Bu nedenle de paylaşmak istedim. Lezzetine doyamayacaksınız!

Benim Tavsiyem:

Bu ekmeği mutlaka deneyin ve mutlaka organik tam buğday ve organik tam çavdar unu kullanın. Bu kadarını yaptıktan sonra şeker ve süt kullanmayın. Şayet vegansanız zaten soya sütü kullanacak, pekmeze sıcak bakacaksınız. Ama vegan değilseniz de tarife tam uyun, çok hoşunuza gidecek.

Bu ekmek kahvaltıda harika oluyor. Her türlü yemeğin yanına da yakışıyor. 1 hafta da bozulmuyor.

Not: Büyük ölçek ve küçük ölçek makine kullananlar için önemli, ölçek varsa onu kulanın, yoksa da büyük ölçek yerine yemek kaşığı, küçük ölçek yerine de çay kaşığı kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun!