Cuma, Temmuz 07, 2006

Sos Tarifleri

1) Fesleğenli Domates Sosu:

Malzeme:

* bir dal taze fesleğen
* 2 domates

* 1 çarliston biber
* 1 kaşık biber salçası
* zeytinyağı
* üzüm sirkesi ya da pirinç sirkesi
* deniz tuzu
* taze çekilmiş beyaz biber
* 2 diş sarımsak
* kuru fesleğen
* kekik


Hazırlanışı:

* Blender’a 2 domates ile 1 çarliston biber doğranarak konur ve üzerine bir dal taze fesleğenin yaprakları, biraz deniz tuzu, biraz toz beyaz biber, küçük bir kaşık biber salçası, 2 diş sarımsak, kekik, zeytinyağı, biraz üzüm sirkesi (bulabilirseniz pirinç sirkesi) ve arzuya bağlı olarak kuru fesleğen (örneğin mor) eklenir.
* Bu karışım blenderdan geçirildikten sonra bir kaba konur ve buzdolabında saklanır.
* Küflenmemesi için mutlaka sosun üzerine ayrıca zeytinyağı koyulur, zeytinyağı sosun üzerini örter ve korur.

Benim Tavsiyem:

Gerçek bir pizza sosu. Bu sos tek başında da çok lezzetli, örneğin bir dilim kızarmış tam tahıllı ekmekle. Makarnalara da çok yakışıyor. (Özellikle vegan beslenenlerin yumurtasız makarnaları diğer makarnalardan daha lezzetli oluyor açıkçası.) Patlıcan kızartması ve diğer sebze yemeklerine de yakışan bir tadı var. Kısacası herşeyle uyumlu harika bir sos!!!


2) Yeşil Sos:

Malzeme:

· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
· 1 yemek kaşığı taze kıyılmış maydanoz
· 1 yemek kaşığı taze kıyılmış fesleğen, dereotu vs (arzuya bağlı)
· 1 diş sarımsak
· biraz deniz tuzu
· biraz taze çekilmiş kara biber

Hazırlanışı:


· Bir kabın içine tüm malzeme konur ve iyice karıştırılır. (Sarımsak iyice ince kıyılmış olmalı.)
· Buzdolabında kapaklı bir kapta saklanır.

Benim Tavsiyem:

Yukarıdaki ölçüler baz alınarak aynı oranda malzemeyi çoğaltıp daha fazla sos hazırlayabilirsiniz. Ben sosları çok uzun süre saklama taraftarı olmadığım için malzemenin iki katıyla hazırlıyorum yeşil sosu. Fesleğen, dereotu ve başka yeşillik katmak tabii ki damak zevkiyle ilgili. Ben maydanoz tercih ediyorum. Sos hazırlarken maydanoz kıymakla uğraşmak istemiyorsanız maydanoz küpleri hazırlayıp gerektiğinde kullanabilirsiniz. Maydanoz dondurulmaya gelen bir bitkidir, böyle zamanlar için şöyle bir çözüm üretebilirsiniz: Taze maydanozları ince ince doğrayıp minik buz kalıplarına koyup üzerine su dökün ve dondurun. Gerektiğinde bir kalıp alıp yemeğe, bu sosa veya çorbalara katabilirsiniz. Kendi kendine çözülür.