Perşembe, Ekim 26, 2006

Tam Buğday Ekmeği

Malzeme:

* 500 gr tam buğday unu
* 2 küçük ölçek maya
* 1,5 küçük ölçek deniz tuzu
* 2,5 yemek kaşığı organik üzüm veya dut pekmezi
* 2 büyük ölçek zeytinyağı
* 3 büyük ölçek soya sütü
* 330 ml su

Hazırlanışı:

* Bir kabın içine tam buğday unu elekten geçirilerek kepekleri de dahil edilerek konur.
* Unun ortasına bir çukur açarak içine sırayla maya, deniz tuzu, soya sütü, üzüm veya dut pekmezi, zeytinyağı ve en son da su konur.
* Elle tüm malzemeler birbirine iyice karışana dek yoğurulur. Yaş bir hamur elde edilecektir. Arzu edilirse en fazla 50 gr daha un katılabilir.
* Elde edilen ekmek hamuru üstü örtülerek en az iki saat kadar sıcak bir köşede bekletilir.
* Kabarmış olan ekmek hamuru bir fırın kabına konur ve daha önceden ısıtılmış olan fırında 180 derecede 1,5 saat kadar pişirilir.
* Son yarım saat ya da kırkbeş dakikada fırının ısısını biraz düşürmekte fayda vardır. 150 derece olabilir.
* Ekmek piştikten sonra soğuması için dışarıda biraz bekletilir ve daha sonra kabından çıkartılır.

Neden Bu Tarif?

Diyeceksiniz ki, sen bu tarife benzeyen başka bir tam buğday ekmeği tarifi yazmıştın zaten. Doğrudur, ama zaman içinde değişiklikler yaparak ekmeklerimi de geliştiriyorum. Bu tarife harfiyen uyarsanız çok yumuşak ve inanılmaz lezzetli bir ekmek elde edeceksiniz. Evde yapılan ekmeğin keyfi bir başka oluyor. Sağlıklı ve tam vegan bir ekmek. Her şeyle de iyi giden, her yemeğe yakışan hatta inanır mısınız, pek çok yiyeceğin de lezzetini arttıran bir ekmek tarifi.

Benim Tavsiyem:

Bu tarifi mutlaka harfiyen uygulayın, o zaman harika bir sonuç alacağınızı göreceksiniz. Ben aslında ekmeklerim için İKEA'dan aldığım yuvarlak kalıbı kullanmayı seviyorum, şöyle hakiki köy ekmeği şekli çıksın diye ama bir kere de gene İKEA'dan aldığım dikdörtgen kek kalıbımı kullandım. İnanılmaz oldu sonuç. Nefis! Bu ekmeği her şeyle ve her şeyin yanında yiyebilirsiniz ama bence ekmeği ortaya ya da öne çıkartcaka tariflerle onu onurlandırabilirziniz. Picasso'nun domatesli ekmeği gibi mesela. Mutlaka bu ekmekle bir şeyler yapmak isteyeceksiniz. Bir hafta taptaze kalıyor ayrıca!

Bu arada, ekmeği illa ekmek makinasında yapmak isteyenler de olacaktır, onlar da tarife tam sadık kalırlarsa orta boy bir ekmek çıkacaktır. Tarif makinalara uyumludur. Ama gene de hatırlatırım, ben belki de Türkiye'de ilk ekmek makinası alanlardan biriyimdir. Gene de elde yapılan ekmeğin keyfine varmam vegan olma sürecimle orantılı. Hararetle tavsiye ederim, elde yapın!!!

Afiyet olsun!