Perşembe, Temmuz 06, 2006

Yumurta Yerine Ne Kullanılabilir?


Eğer vegan ya da lakto – vejetaryenseniz tatlarından mahrum kalmak istemediğiniz bazı yemek ve tatlılarda yumurta yerine kullanılacak malzeme büyük sorun olabilir.

Ama gerçekte bu öyle pek de büyük bir sorun değil. Ben bu konuyla ilgili bir araştırma yaptım ve tabii ki, karşıma her yerde mutlaka ama mutlaka ABD, Avustralya ve Avrupa’da özellikle İngiltere’de kolaylıkla bulunabilecek Ener-G Egg Replacer adı verilen ve yumurta yerine kullanılan bir hazır malzeme çıktı. Tabii bu ülkelerle ilişkisi olan, buralara gidebilen varsa bu malzemeden edinebilir. Belki zaman içinde Türkiye’ye de gelir.

Gene araştırırken dikkatimi çeken, her yemek yazarının özellikle bu malzemenin yanı sıra evde yumurtanın yerine konabilecek malzeme yaratmak isteyenler için verdikleri tarifler. Bir şeyler bir şekilde yumurtanın yerini tutuyor.

Örneğin kekler, pastalar için 1 muzun 1 yumurtanın yerini tuttuğunu biliyor muydunuz? Öyleymiş ama. Hem de bu tavsiyelerin en başında yer alıyor.

Daha pek çok alternatif var. Hepsine değineceğim, ama öncelikle kendi denediğim ve memnun kaldığım bir tarifi vereyim:

1 yemek kaşığı keten tohumu ve 5 - 6 yemek kaşığı suyu blenderdan geçirin. Oldukça koyu bir sıvı elde edeceksiniz. Bu bir yumurta yerine geçiyor.

Keten tohumundan hazırladığınız bu malzemeyi hemen kullanmanız gerekir, bekletmeye gelmiyor. 1 – 2 yumurtanın gerekli olduğu tariflerde kullanabilirsiniz.

Ben ama biraz abartarak (deneme yanılma metoduna güvenirim, başka türlü bir şeyler yaratmak mümkün değil) bu tarifi kekte denedim, hem de 3 yumurtanın gerektiği bir kekte. Harika oldu. (Yalnızca keke katarken suyu biraz daha fazla tutmakta fayda var, ki daha akışkan bir malzeme sağlansın.)

(Yakında bir keten tohumu omleti deneyeceğim. Bu tarif ve diğer yumurtanın yerine kullanılabilecek malzemeler için bu yazıyı güncelleyeceğim. Bence arada sırada buraya bakın!)