Pazartesi, Ağustos 07, 2006

Gondolda Soya Eti


Malzeme:

· Soya eti
· Domates
· Mantar
· Fesleğenli Domates Sosu (Soslar bölümünde tarifi var)
· Soya Sosu
· Zeytinyağı
· Kişniş
· Kırmızı Pul Biber
· Beyaz Toz Biber
· Tarhun Otu
· Kekik
· Alüminyum Folyo


Hazırlanışı:

· Bir avuç soya eti bu yemek tarifinin iki porsiyonu için yeterlidir. Bu durumda arzu ettiğiniz kadar soya etini sıcak suda yumuşaması ve şişmesi için bekletin.
· Beklerken domatesleri ve mantarları yıkayıp ayıklayıp küçük küçük ama ağza gelecek boyutlarda kesin.
· Yağsız bir tavaya zeytinyağını koyun ve soya etlerini orta ateşten biraz harlıca çevirerek pişirmeye başlayın.
· Soya etine biraz beyaz toz biber ve kişniş katarak biraz daha pişirin.
· Soya etine kırmızı pul biber katarak biraz çevirin ve bekleyin. Hafif karamelimsi bir sos olmaya başlayacaktır.
· Bu aşamada biraz soya sosu katın karışıma.
· Kıydığınız domatesleri, biraz fesleğenli domates sosunu, kekik ve tarhun otunu katıp gene biraz çevirin ateşte.
· Domateslerin biraz pişmesini bekleyip son olarak mantarları katın ve biraz daha çevirin.
· Bu aşamadan sonra arzu ederseniz böyle de servis yapabilirsiniz ama her porsiyon için iki kat dikdörtgen şeklinde kesilmiş alüminyum folyoya porsiyon olarak ne kadar istiyorsanız o kadarını koyun.
· Alüminyum folyuyu iki yanından tutup elinizle sıkıştırıp kapatın, üstünü de birleştirerek kapatın, gondol şekline sokun, en üst noktasında bir delik şeklinde buharın çıkması için açık bırakın.
· Daha önceden 200 derecede ısıttığınız fırının tepsisine gondollarınızı koyup 10 dakika fırınlayın.

İPUCU:

Kağıtta hazırlanmış yemekler, eğer porsiyonluk hazırlanmış ise içinde piştikleri kağıtta servis yapılabilir. Böylece hem görüntüsü şık olacak, hem sosu akıp ziyan olmayacak, hem de çabuk soğumayacaktır.

Neden Bu Tarif?

Ben bu tarifi aslında Gülriz Sururi’nin Gondolda Tavuk tarifinden uyarladım. Tabii ki, soya eti eğer misafiriniz vejetaryen ya da vegan değilse tavuğu aratmayacaktır. (Benim kedilerim bile tavuk pişirdiğimi sanıp koşuyorlar bu yemeği hazırlarken.) Son derece kolay ve çabuk hazırlanan, kalorisi az ve çok sağlıklı bir tarif. Ayrıca çok da sükse yapan bir yemek! İnanın pek çok misafiriniz bir daha bu yemeği yemek için sizi arayacak ve tekrar gelmek isteyecek. Romantik akşamlar için de keyifli bir tarif. ;-)

Benim Tavsiyem:

Kesinlikle çok şık servis yapın. Büyük tabakta gondol halinde, kağıdı açmadan getirin. Bırakın misafiriniz gondolunu kendi açıp o müthiş koku cümbüşü ile kendinden geçsin. Ben bu yemeği çok şık hazırlanmış bir masada, mum ışığında, illa ki yeşil salata, kendi yaptığım tam buğday ekmeği (ekmek bölümünde tarifi var) ve gene illa ki çok iyi bir kırmızı şarapla sunmayı tercih ediyorum. İnanın başka yemeğe, mezeye vs gerek kalmayacak ve bana teşekkür edeceksiniz. ;-)

AFİYET OLSUN!