Çarşamba, Nisan 16, 2008

Soya Etli Pazı Sarması


Malzeme:

* Pazı yaprakları
* Soya kıyması
* Deniz tuzu
* Taze çekilmiş karabiber
* Kırmızı pul biber
* Kimyon
* Keten tohumu
* Nişasta
* Domates sosu
* Domates
* Kuru soğan
* Maydanoz

Hazırlanışı:


* Soya kıyması sıcak su katılarak yumuşatılır ve soğuyana kadar bekletilir.
* Soya kıymasına deniz tuzu, kırmızı pul biber, kimyon ve taze çekilmiş karabiber karıştırılıp yoğurulur.
* Yumurta yerine bağlayıcı olması için 2 yemek kaşığı keten tohumu 12 yemek kaşığı su ve biraz nişasta blenderden geçirilip yumurta beyazı kıvamına getirilip soya kıymasına katılır v yoğurulur.
* Pazı yaprakları yıkanır ve saplarının kalın yerleri yaprağa en yakın kısmından kesilir.
* Pazı yaprakları sıcak suya batırılıp çıkartılır.
* İki pazı yaprağı damarları içe gelecek şekilde ve yaprak uçları dışa bakacak şekilde karşılıklı ve üstüste konur.
* Soya kıymasından bir miktar alınır ve elde biraz uzunlamasına sıkıştırılıp yaprakların ortasına gene uzunlamasına (en az 5-6 cm) konur.
* Pazı yapraklarının dışarıda kalan sivri uçları içe doğru kıvrılır ve pazı yaprakları içindeki soya etini kapatacak çekilde puro şeklinde sarılır ve fırına konacağı kaba yerleştirilir.
* Kısık ateşte biraz domates sosu (tarifi soslar bölümünde var), küçük kıyılmış domates, soğan ve bolca maydanoz karıştırılarak pişirilir. Arada sos çok kalın olmasın diye kaynar su ilave edilebilir.
* Hazırlanan sos pazı sarmalarının üstüne dökülür.
* Pazı sarmaları fırında damak tadına göre 45 dakika kadar orta ateşte pişirilir.

AFİYET OLSUN!

Perşembe, Nisan 10, 2008

Doğum Günü Keki



Malzeme:

* Organik buğday unu
* keten tohumu
* nişasta
* agav şurubu
* vegan çikolata ya da raw chocolate
* soya sütü
* hindistan cevizi sütü
* kabartma tozu

Hazırlanışı:


* 3 yemek kaşığı keten tohumu ve 18 yemek kaşığı su ile 1 yemek kaşığı nişasta blender'da karıştırılır.
* Keten tohumu karışımı hamur kabına konur üzerine arzu edildiği kadar agav şurubu dökülüp iyice karıştırılır.
* Organik buğday unu keten tohumu karışımına katılarak karıştırılır. Kek kıvamına gelene kadar aldığı kadar un katılır. Hamur akışkan olmalı.
* Hamura biraz hindistancevizi sütü, biraz da soya sütü katılır ve karıştırılır.
* Benmari usulü eritilen vegan çikolataya biraz soya sütü katılır ve bu da hamura katılır ve karıştırılır.
* Kek kalıbı yağlanıp unlanır.
* Fırın 175 derecede ısıtılır.
* Hamura 1/2 paket kabartma tozu katılır, karıştırılır ve kek kalıbına dökülür.
* Kek fırında 30 dakika pişince kontrol edilir, yeterince pişmediyse 15 dakika daha pişirilir.


* Benmari usulü eritilmiş vegan çikolata kek kalıptan çıkardıktan sonra üstüne dökülür. Böylece sıcak kek sıcak çikolatayı emer, ayrıca üstü de süslenmiş olur.



Benim Tavsiyem:

* Keten tohumunu yumurta yerine kullandığımı bu blogun takipçileri bilir. Ayrıca blogda yumurta yerine adlı bölümde bu konuya değiniliyor ve yumurta yerine nerede ne kullanılabilir anlatılıyor. Bu kekin değişik versiyonlarını yapabilirsiniz arzu ederseniz. Tatlar farklı olabilir ve ona uygun bir tarifi de yumurta yerine bölümünen alabilirsiniz.

* Agav şurubunu ben şeker yerine kullanıyorum. Gerçek işlenmemiş şeker bulursanız o da olur, ama bizde bulunan esmer şeker ne yazık ki beyaz şekerin kaynatılarak elde edilmişi. Ayrıca agav şurubu da daha güzel tat veriyor. Pekmez seven pekmez de kullanabilir şeker niyetine. Agav şurubunu ben Tarkan'dan alıyorum. Organik ve ekolojik ürünler satan dükkanlarda bulunabilir.

* Hindistan cevizi sütü iyi marketlerde bulunuyor. Herkes hindistancevizi tadını sevmeyebilir ama bence son derece hoş oluyor. İstenmiyorsa yalnızca soya sütü de kullanılabilir.

Neden Bu Tarif?

Beni tanıyanlar ve bu blogun takipçileri bilir, ben pek öyle tatlı seven biri değilimdir. Ama 11 Nisan benim doğum günüm ve bir gün önce alışveriş yaparken aklıma geldi, neden kendime bir doğum günü keki yapmayayım diye düşündüm. Çok başarılı oldu kek. Her türlü kutlamada ya da normal zamanlarda çok çabuk ve kolay da hazırlandığı için yapmanızı tavsiye ederim. Misafirleriniz bayılacak.

AFİYET OLSUN!

Perşembe, Nisan 03, 2008

Bir Vegan Bebek

Mira Alfasa...


Canım arkadaşlarım Banu Can Alfasa ve Sabiş Alfasa'nın 8 aylık kızları.



Annesinin deyimiyle tam bir 'raw baby', benim için bir 'vegan bebek'.

Banu Can benim çok eski bir arkadaşım, sevgili bir dostum. Bir zamanlar son derece başarılı bir turist rehberi idi. Uzun yıllardır kendini sağlıklı beslenme, detoks programları, yoga, raw&live gibi benim için en değerli konulara adadı. Müthiş organizasyonlar yapıyor. Çok güzel projeleri var, bunların da son derece başarılı olacağına inanıyorum.


Mira bebek bir raw baby gerçekten annesinin de dediği gibi. Anne sütü ile besleniyor ne şanslı ki hâlâ. Bu arada her türlü meyve ve sebze suyu da içiyor. Dün badem sütü içiyordu büyük bir iştahla.


Mira çok mutlu, enerjisi çok yüksek ve çok güzel bir bebek. Hep böyle de kalacağına eminim enerjisinin, mutluluğunun ve güzelliğinin.

Ben vegan bebekler hakkında bazı yazılar okudumdu ama iki vegan bebek tanıdım hayatımda. Biri sevgili arkadaşım Işıl Çetinkaya Şimşek'in kızı, biri de Banu'nun kızı.

İkisi de son derece sağlıklı ve keyifleri de yerinde bebekler. Zaten bu yüzlerine, ciltlerine öyle bir yansıyor ki. Işık çocuklar resmen.

Banu, Mira ve ben (Nünü teyze) Mira tam 8 aylık olduğu gün Emirgân Parkı'nda uzun bir yürüyüş yaptık ve Mira'yı uzun uzun inceleme şansı yakaladım.


İyi ki çocuk yapmamışım diye düşünürüm hep, hâlâ da öyle düşünüyorum ama Mira'yı da gördükten sonra umutlarım yeşermeye başladı yeniden gelecekle ilgili, dünya ile ilgili.

Sanırım, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak yerine biraz daha doğru dürüst araştırıp okumak, hatta bazı şeyleri denemek, en azından kendi yaşam alanında dünyaya bir şekilde katkıda bulunmak bile içinde bulunduğumuz durumu düzeltmek için pek de yabana atılmayacak bir adım olur.

Herkes elinden geleni yapsa dünya ne güzel olur...
Beni umutlandırdın Mira...

Şansın bol, yaşamın güzel olsun!