Cumartesi, Temmuz 28, 2007

Pazılı Börek



Malzeme:

* 2 yufka
* 5-6 yaprak pazı
* 1 soğan
* zeytinyağı
* sıvı yağ
* soda
* tuz
* biber
* kırmızı pul ya da toz biber

Hazırlanışı:




* Soğanlar piyaz doğranır. Bir tavada biraz sıvı yağda pembeleştirilir.
* 5-6 yaprak pazı iyice yıkanır, saplarının çok kalın olan bölümleri atılır, yapraklar saplarıyla 2-3 parmak eninde kesilir. Pazı tavadaki soğana katılır.
* Pazı soğanlarla biraz çevrilir. Tuz, biber ve kırmızı biber katılır, biraz daha çevrilip ateşten alınır.
* Böreğin yapılacağı tepsi yağlanır ve tepsiye bir yufka kenarları dışarıda kalmak üzere yayılır. İkinci yufka büyükçe parçalara ayırılır ve yufkanın üzerine bir kat olarak konur. Tavadaki pazı soğan karışımı konur yufkanın üstüne. Biraz soda dökülür. Bunun da üzeri paçavra yufkalarla örtülür ve pazı soğanın geri kalanı konur. Gene biraz soda dökülür ve üzeri kalan paçavra yufkalarla örtülür.
* Kenardan taşan yufka tepsinin üstüne getirilip börek kapatılır. Üzerine bir fırçayla zeytinyağı sürülür ve kırmızı pul ya da toz biber konur ve daha önceden 175 derecede ısıtılmış olan fırında 45 - 50 dakika kadar pişirilir.

Benim Tavsiyem:

* Pazıyı soğanla tavada çevirirken hem kendi suyunu salar hem de yağ kalır. Bu nedenle böreği yaparken herhangi bir safhada içine sıvı yağ katmıyorum. Ama üstüne koyulursa hem yanmasını önler hem de çıtır çıtır yapar.
* Soda ise bildiğimiz içme sodası. Bu da böreğin kabarmasını sağladığı gibi bayağı da lezzet veriyor.

AFİYET OLSUN!