Perşembe, Haziran 26, 2014
Kaju Peyniri - 2
Malzeme:
* Çiğ kaju
* 1 diş sarımsak
* Sızma zeytinyağı
* 1/2 tatlı kaşığı limon suyu
* Su
* Dereotu
* Tuz
* Karabiber
Hazırlanışı:
* İstenilen miktarda çiğ kaju en az 4 saat suda bekletilir.
* Suda bekletilmiş olan kaju, küçük bir diş sarımsak, çok az sızma zeytinyağı ve 1/2 tatlı kaşığı limon suyu blender'a konur ve çekilir.
* Bu karışıma dereotu, tuz, biber de eklenip biraz çekildikten sonra çok az su katarak peynir pürüzsüz ve krema haline gelene kadar çekilmeye ve gerekirse biraz daha su katılmaya devam edilir.
* İstenilen kıvama geldiğinde bir kaba konarak buzdolabında saklanır.
Neden Bu Tarif?
Türkiye'de veganlar peynirle ilgili sorunlarımızı bir şekilde çözüyoruz artık. Ya değişik tarifler uyguluyoruz, ya da yurt dışından bazı peynirler getiriyoruz. Ben biraz tembellik edip, tofu bana fazlasıyla yettiği ve zaman zaman Yunanistan'dan en sevdiğim vegan peynir geldiği için fazla peynir yapımına yönelmedim, buradan da paylaşmadım haliyle. Fakat geçenlerde biraz blog okurlarımı düşünerek değişik tariflere devam etmenin zamanı geldiğine karar verdim.
Bu tarifin çok benzerini daha önce paylaşmıştım ama bu peynir biraz farklı ve daha lezzetli oldu ilk tarife göre. Değişikliği sevenlerin çok hoşuna gideceğini ve çok farklı çeşitlerde üretip kullanacaklarını sanıyorum.
Umarım sizin de hoşunuza gider...
Benim Tavsiyem:
* Peynir yapımında kullanılacak kaju mutlaka çiğ olmalı ve en az dört saat suda bekletilmeli. Ben bu tarifte kullandığım kajuyu 15 saat kadar beklettim suda. Ne kadar çok suda kalırsa o kadar kremsi bir peynir elde ediliyor.
* Bu tarifte kullanılacak malzemeyi mutlaka göz kararı belirlemekte yarar var. Örneğin zeytinyağı gerçekten çok az olmalı, kaju çok yağlı bir fıstık çünkü. Sarımsak da küçük bir diş olmalı. Eğer soğan ve/veya sarımsak tozu varsa daha da iyi bir sonuç alınabilir. Limon suyu da çok az olmalı ki ekşimesin peynir.
* Ben peynirde dereotu ve karabiber tadını çok sevdiğim için bu malzemeyi kullandım. Arada karışımdan tadarak ne ekleneceğine karar verilebilir. Sevilen, beğenilen her türlü baharat katılabilir ama illa ki bir tane de olsa taze bir şey katmakta fayda var bu tarz peynirlere, frenk soğanı gibi, taze sarımsak, dereotu vs gibi. Kuru domates, nane, pul biber akla ne gelirse, zevke göre katılabilir. Arzu edilirse hiç baharatsız da yapılabilir tabii. Tuz unutulmamalı. Karabiber de çok güzel tad veriyor.
* Suyu katarken çok dikkatli olmak lazım. Cidden çok yavaş ve az az katarak çekilmeli peynir. Devamlı kıvamı kontrol edilmeli. İstenen kıvama gelmezse su katılmalı. Bir anda çok su konursa çok sulu olur ve kendini toparlayamaz.
* Bu peynir bir müddet buzdolabında bekleyince kendini toparlayıp harika bir sürme peynir oluyor ve özellikle de çiğ yemeyi sevenler ve raw veganlar için süper bir tarif. Vegan olmayanlar da pek çok amaç için kullanılabilir. Bu peynir pek çok şeyin yanında harika gider. Denedikçe daha çok tutkunu olunuyor...
AFİYET OLSUN!