Cuma, Ocak 15, 2016
Fırında Soya Kıymalı Patates
Malzeme:
* Patates
* Soğan
* Sarımsak
* Soya kıyması
* Biberiye
* Domates salçası
* Sızma Zeytinyağı
* Su
* Tuz
* Kara biber
Hazırlanışı:
* Arzu edilen miktarda patates yuvarlak kesilerek bir cam tepsiye yerleştirilir. Patateslerin üzerine tuz ve biberiye serpilir ve arzu edilen miktarda sıvı zeytinyağı dökülür. Patatesler en az bir-iki saat dinlendirilir.
* Patatesleri fırına koymadan önce arzu edilen miktarda ve halka halka doğranmış soğan ile bolca diş sarımsak ve karabiber de tepsiye eklenir.
* Arzu edilen miktarda soya kıyması sıcak suda biraz yumuşatılır ve tepsiye eklenir.
* Bir çorba kaşığı domates salçası bolca suyla karıştırılır ve tepsideki malzemenin üzerine dökülür.
* 180 derecede ısıtılmış fırında en az bir saat pişirilir.
Neden Bu Tarif?
Bazen ne yiyeceğini, ne pişireceğini bilemez insan ama bir şeyler ister canı. İşte öyle bir zamanımda uydurduğum bir tarif. Oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemek. Tek başına bile gayet zengin görünümlü ve keyifli...
Benim Tavsiyem:
Bu yemek için çok tavsiyem olacak. Öncelikle fırında patatesi bu tarife göre yapmaya karar verdiğiniz zaman eğer vaktiniz varsa bence geceden bekletin. Yani patates, biberiye, tuz ve zeytinyağı tüm gece birbirine karışsın. Aklınıza geldikçe karıştırın, çevirin... Tabii vaktiniz varsa. Ama vaktiniz yoksa da mutlaka en az bir-iki saat dinlensin çiğ halde zeytinyağının içinde biberiye ve tuz ile birlikte.
Patates sevenlerin mutlaka unutmaması gereken şey, patatesleri fırına sürmeden önce (yani bu tarifte tepsiye koyup dinlenmeye bırakmadan önce) mutlaka sıcak sudan geçirmenin faydası. İçindeki nişastayı alırsınız böylece.
Yine patates sevenlerin mutfakta mutlaka bulundurması gereken bir baharat da biberiye. Unutulan baharatları keşfetmek kadar keyifli bir şey olamaz inanın. Ben tarhun, biberiye ve kişniş delisiyim. Devamlı araştırıp dururum. Biberiye inanın fırında patatese en çok yakışan şey. İsterseniz fırından aldıktan sonra, yerken de kişniş katabilirsiniz. Süper bir tat veriyor. Ben kızarmış patatesi hep kişnişle yerim. Mardin'den alışkanlık.
Bu yemekte ben Urfa'dan aldığım özel domates salçasını kullanıyorum. Müthiş bir tat. Salçayı fazla koymamanızı öneririm. Bir kaşık salçayı suyla eritip bolca su katmak içine en güzel yöntem. Yoksa yemek ekşi olur. Arzu ederseniz biber salçası ve/veya iki tür salça da kullanabilirsiniz.
Bu tarif daha da geliştirilebilir ama ben basit ve doğal şeyleri seviyorum. Dikkat ederseniz benim tariflerim çok çetrefilli, karmaşık tarifler değildir ve birbirine uymayan garip tatlar yoktur. Sebze olsun diye her aklıma gelen sebzeyi katmam mesela bir tarife. Ne yakışıyorsa, ne uyuyorsa, tadı ne bozmayacaksa onu kullanmaya gayret ederim.
Basit olan zordur. Kolay gelsin...
AFİYET OLSUN!