Cumartesi, Nisan 09, 2016

Patlıcanlı, Mantarlı Börek



Malzeme:

* 2 yufka
* 1 patlıcan
* mantar
* sarımsak
* sızma zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı kişniş
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* su

Hazırlanışı:

* Patlıcanlar yuvarlak kesilip sıvı yağda kızartılır.




* Mantarlar arzu edilen şekil ve incelikte doğranır.




* Börek tepsisi yağlanır.



* Bir bütün yufka yağlanmış tepsiye kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirilir. Yufkaya biraz yağ sürülür, biraz su serpilir. İkinci yufka büyük parçalara ayrılır ve tepsinin içindeki yufkanın tabanı iki parçası ile örtülüp sağlamlaştırılır.



* Kızartılan patlıcanlar ikiye bölünerek tepsiye yerleştirilir, mantar ve bolca sarımsak konur.



Bir kapta sızma zeytinyağı kişniş ve yenibahar katılarak karıştırılır ve malzemenin üzerine sürülür, sonra da malzemenin üzeri yufka parçalarıyla örtülür. Üstteki yufka su serpilerek ıslatılır ve kaptaki yağ gezdirilir üzerinde ve aynı malzeme (mantar, patlıcan, sarımsak) konup yağlanıp yine yufka ile örtülüp bir kat daha aynı şey yapılır. Yani üç kat bu şekilde yapıldıktan sonra üçüncü katın malzemesinin üzeri de yufkayla örtüldükten sonra en alttaki yufkanın sarkan kenarları malzemenin üzerinde toparlanıp bohça gibi katlanır. Su serpilerek ıslatılıp kalan yağ üzerinde gezdirilir.



* 180 derecede ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirilir.



Neden Bu Tarif?

Değişiklik arayanlar için süper bir tarif olduğunu söylemeliyim. Bunu bugün uydurdum, denedim ve bayıldım. Aslında doğruyu söylemek gerekirse eksik malzeme almışım alışverişte, tekrar çıkıp pazı almaya üşendim, elimdeki malzemeyle yeni bir şey denemek istedim. İyi ki de öyle olmuş. Yaratıcılık sınır tanımıyor vegan yemeklerde de. Misafiriniz gelecek ve ne yapacağınızı bilemediniz, malzeme varsa işte nefis bir seçenek.

Benim Tavsiyem:

Börek tariflerimde genelde pek baharat kullanmam ama bunda hep kullandığım karışımı denedim, yani yenibahar ve kişniş, inanılmaz bir sonuç aldım. Bence hep kullanın, her şeyde kullanın, her şeye çok yakışıyorlar birlikte.

Mardin'de öğrendiğim bir şeydir. Kişniş ve yeni baharı birlikte kullanmayı Mardin'de öğrendim. Mardin'de yemeklerde baharat çok önemlidir ve çok ölçülü kullanılır. Asla o ölçüyü aşmayacaksın ki tadı bozulmasın. Asla baharat tadı yemeğin tadının önüne geçmemelidir. O nedenle benim verdiğim ölçüleri aynen uygulayın.

Bu tarifi birebir uygulayıp tadına varın derim... Malzemeyi tamamen değiştirip siz de yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz ama ısrar ediyorum, ne olursa olsun, kişniş ve yeni bahar bulunsun...

AFİYET OLSUN!