Cumartesi, Nisan 09, 2016
Patlıcanlı Bulgur Pilavı
Malzeme:
* 2 bardak pilavlık bulgur
* 1/2 patlıcan
* kuru soğan
* taze soğan
* 1 tatlı kaşığı kişniş
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* 1 tatlı kaşığı nane
* tuz
* biber
* sızma zeytinyağı
* kaynar su
Hazırlanışı:
* Pilav tenceresine sızma zeytinyağı konur ve yüksek ateşte yağda küçük doğranmış kuru soğan çevrilir, daha sonra küçük ve küp küp doğranmış patlıcanlar eklenip soğanla birlikte biraz çevrilir, bir müddet sonra iyice yıkanıp temizlenmiş 2 bardak pilavlık bulgur eklenir. Soğan, patlıcan ve bulgur biraz kavrulduktan sonra 3 bardak kaynar su katılır ve ateş kısılır.
* Suyun kaynadığı an tuz, biber, bir tatlı kaşığı nane, bir tatlı kaşığı kişniş ve bir tatlı kaşığı yenibahar malzemeye katılıp karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.
* Pilav suyunu çekip dişe gelecek yumuşaklığa ulaştığında ateş kapatılır, pilavın üzerine ufak doğranmış taze soğan konur ve temiz bir bez ya da kağıt tencere ile kapak arasına yerleştirilip pilav yaklaşık 20 dakika demlendirilir.
* Pilav demlendikten sonra bez ya da kağıt alınır ve pilav karıştırılır.
Neden Bu Tarif?
Bulgur pilavı çok sağlıklı ve lezzetli bir seçenek. Her şeyle de sunulabilir. Ama bu şekliyle başlı başına bir yemek. Kolay ve hızlı yapılabiliyor olması tercih sebebi olabilir.
Benim Tavsiyem:
Bulgurun -bulabiliyorsanız- organik olanını alın. Ben Urfa'dan özel getiriyorum. Bu tarifi patlıcan sevmiyorsanız ya da sade yapmak arzusundaysanız patlıcanları katmadan da aynen uygulayabilirsiniz.
İstediğiniz malzemeyi çıkarıp istediğinizi katın ama benden tavsiye, baharatları değiştirmeyin. Mardin'de öğrendiğim en güzel şeydir baharat kullanmak, baharatı doğru kullanmak. Baharat asla yemeğin tadının önüne geçmemeli ve mutlaka kişniş ve yenibahar kullanılmalı. Deneyin, bayılacaksınız. Tarifteki zaman diliminde katın, tadı bozulmasın ve ölçülere uyun derim.
Bulgur pilavında en iyi sonuç aynen beyaz pirinçle yapılan pilavdaki gibi 1'e 1,5 ölçü ile alınır. Yani 1 bardağa 1.5 bardak kaynar su katarak.
AFİYET OLSUN!
Cuma, Ocak 15, 2016
Fırında Soya Kıymalı Patates
Malzeme:
* Patates
* Soğan
* Sarımsak
* Soya kıyması
* Biberiye
* Domates salçası
* Sızma Zeytinyağı
* Su
* Tuz
* Kara biber
Hazırlanışı:
* Arzu edilen miktarda patates yuvarlak kesilerek bir cam tepsiye yerleştirilir. Patateslerin üzerine tuz ve biberiye serpilir ve arzu edilen miktarda sıvı zeytinyağı dökülür. Patatesler en az bir-iki saat dinlendirilir.
* Patatesleri fırına koymadan önce arzu edilen miktarda ve halka halka doğranmış soğan ile bolca diş sarımsak ve karabiber de tepsiye eklenir.
* Arzu edilen miktarda soya kıyması sıcak suda biraz yumuşatılır ve tepsiye eklenir.
* Bir çorba kaşığı domates salçası bolca suyla karıştırılır ve tepsideki malzemenin üzerine dökülür.
* 180 derecede ısıtılmış fırında en az bir saat pişirilir.
Neden Bu Tarif?
Bazen ne yiyeceğini, ne pişireceğini bilemez insan ama bir şeyler ister canı. İşte öyle bir zamanımda uydurduğum bir tarif. Oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemek. Tek başına bile gayet zengin görünümlü ve keyifli...
Benim Tavsiyem:
Bu yemek için çok tavsiyem olacak. Öncelikle fırında patatesi bu tarife göre yapmaya karar verdiğiniz zaman eğer vaktiniz varsa bence geceden bekletin. Yani patates, biberiye, tuz ve zeytinyağı tüm gece birbirine karışsın. Aklınıza geldikçe karıştırın, çevirin... Tabii vaktiniz varsa. Ama vaktiniz yoksa da mutlaka en az bir-iki saat dinlensin çiğ halde zeytinyağının içinde biberiye ve tuz ile birlikte.
Patates sevenlerin mutlaka unutmaması gereken şey, patatesleri fırına sürmeden önce (yani bu tarifte tepsiye koyup dinlenmeye bırakmadan önce) mutlaka sıcak sudan geçirmenin faydası. İçindeki nişastayı alırsınız böylece.
Yine patates sevenlerin mutfakta mutlaka bulundurması gereken bir baharat da biberiye. Unutulan baharatları keşfetmek kadar keyifli bir şey olamaz inanın. Ben tarhun, biberiye ve kişniş delisiyim. Devamlı araştırıp dururum. Biberiye inanın fırında patatese en çok yakışan şey. İsterseniz fırından aldıktan sonra, yerken de kişniş katabilirsiniz. Süper bir tat veriyor. Ben kızarmış patatesi hep kişnişle yerim. Mardin'den alışkanlık.
Bu yemekte ben Urfa'dan aldığım özel domates salçasını kullanıyorum. Müthiş bir tat. Salçayı fazla koymamanızı öneririm. Bir kaşık salçayı suyla eritip bolca su katmak içine en güzel yöntem. Yoksa yemek ekşi olur. Arzu ederseniz biber salçası ve/veya iki tür salça da kullanabilirsiniz.
Bu tarif daha da geliştirilebilir ama ben basit ve doğal şeyleri seviyorum. Dikkat ederseniz benim tariflerim çok çetrefilli, karmaşık tarifler değildir ve birbirine uymayan garip tatlar yoktur. Sebze olsun diye her aklıma gelen sebzeyi katmam mesela bir tarife. Ne yakışıyorsa, ne uyuyorsa, tadı ne bozmayacaksa onu kullanmaya gayret ederim.
Basit olan zordur. Kolay gelsin...
AFİYET OLSUN!
Perşembe, Aralık 31, 2015
Vegan Peynir
Artık tofu dışında bir peynirimiz var.
"Ha bugün, ha yarın" diye aylardır beklediğimiz peynirimiz üretildi ve artık satışta.
Peynir demek alışkanlık aslında... Süt demek gibi... belki de dilin bazı konularda yetersiz kalmasından kaynaklanan bir durum...
Her neyse...
Çıktı, geldi ve bildiğim kadarıyla market raflarındaki yerini de aldı.
Ben tabii her zamanki gibi Tarkan'dan, yani Vegan Dükkân'dan alıyorum.
Vegan peyniri sade, otlu, biberli, cevizli ve sade-tost (dilimlenmiş) çeşitleriyle bulmak mümkün.
Fotoğrafta cevizli yok, çünkü ilk aldığım gün cevizli gelmemişti henüz.
Ben tabii kimilerine göre aşırı sayılabilecek bir tüketime girdim bile hemen.
Çok beğendim. Tadı çok güzel. Çok başarılı bir iş çıkarmışlar. Besin değeri Yunanistan'dan getirdiğimiz o bayıldığım peynirden daha fazla. Hepsinin içinde soya sütü, bitkisel proteinler, Hindistan cevizi yağı ve nişasta var. çeşidine göre de ceviz, biber, sarımsak, maydanoz, tuz, bitkisel gıda boyası katılmış.
Sonuçta hepsini denedim. Hepsini farklı farklı kullandım. Kimi zaman sandviç içinde, kimi zaman kahvaltılık, kimi zaman makarna üstünde rendelenmiş olarak vs.
Bir sürü şey geliyor aklıma. Denedikçe paylaşırım. Ama peynir olarak kullanılması yeter de artar bile.
O kadar lezzetli ki. Ben bayıldım. Mutlaka deneyin...
Marketlerde bulamazsanız ya da aramak istemiyorsanız adres belli:
Vegan Dükkân
Sıraselviler Cad., Soğancı Sok. No.8/C
Cihangir / Beyoğlu - İstanbul
Tel: 02122432383
Sıraselviler Cad., Soğancı Sok. No.8/C
Cihangir / Beyoğlu - İstanbul
Tel: 02122432383
Cumartesi, Haziran 20, 2015
Zaatar Manouche
Malzeme:
* Lavaş ekmeği
* Zahter
* Sızma Zeytinyağı
Hazırlanışı:
* Herhangi bir çeşit zahter sızma zeytinyağı ile iyice karıştırılır.
* Zahter - zeytinyağı karışımı lavaşın üzerine sürülür.
* 200 derecede ısıtılmış fırında zahterli lavaş 5 dakika fırınlanır.
Neden Bu Tarif?
Aslında Anadolu'da, özellikle de Güneydoğu Anadolu'nun bazı bölgeleriyle Antakya'da sabahları kahvaltıda zeytinyağlı zahtere ekmek banıp yemek bir âdettir. Zahter oldukça sağlıklı ve lezzetlidir.
Burada tarifini verdiğim Zaatar Manouche bir Lübnan klasiğidir. Lübnan'da her an her yerde bulabileceğiniz enfes ve doyurucu bir lezzettir.
Acıktığınızda, ara öğün olarak çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz pratik bir mutluluk kaynağı. Dürüm gibi sararak yenebilir.
Benim Tavsiyem:
Zahter çeşit çeşittir. Türkiye'de, Lübnan, Suriye, Filistin, Ürdün vs hep farklıdır zahterler. Hatta Türkiye'de bile çeşit çeşit zahter bulabilirsiniz. Bu tarifte benim kullandığım zahter Lübnan zahteri. Ben Lübnan'a çok sık gittiğim için her sefer taze Lübnan zahteri getiriyorum. Siz hangi zahteri bulursanız onunla deneyin. hepsi gayet lezzetli oluyor. Ama zahterin taze olmasına dikkat edin.
AFİYET OLSUN!
Çarşamba, Haziran 03, 2015
Kolay Pizza
Malzeme:
* Lavaş
* Domates salçası
* Domates
* Mantar
* Kırmızı biber
* Yeşil biber (köy biberi)
* Dilimlenmiş zeytin
* Kekik
* Mor fesleğen
* Sarımsak
* Sızma zeytinyağı
* Himalaya tuzu
* Biber
Hazırlanışı:
* İki kaşık salça, bir domates, arzu edilen miktarda sarımsak, biraz sızma zeytinyağı, kekik ve mor fesleğen blenderden geçirilip sos kıvamına getirilir.
* Elde edilen sos çok katı ya da çok sulu olmamalı. Kıvamına dikkat etmek gerek.
* Her pizza için iki lavaş kullanılır. İlk lavaşın üzerine bu sostan bir miktar sürülür ve iyice yayılır. Daha sonra aynı işlem bu ilk lavaşın üzerine konan ikinci lavaşa da uygulanır.
* Pizzayı fırına koymadan önce üzerinde biraz sızma zeytinyağı gezdirmek iyi olur.
* 180-200 derece fırında pizza 10-12 dakika fırınlanır. Pizza yemeğe hazır...
Bir önceki pizza tarifimi verdiğimde veganlar için pizza bulmanın zor olduğu bir dönemdi. Şimdi aslında özellikle İstanbul'da bayağı değişti bu durum. Pek çok yer artık vegan menü sunmakta İstanbul'da ve bayağı yerde de vegan pizza bulmak mümkün.
Ben uzun zamandır özellikle de zamansızlık nedeniyle hamur yapmaya üşenirken bu tarif karşıma çıktı. Tarifi kendime göre uyarladım ve inanılmaz iyi sonuç aldım. Enfes bir tat... Denemeye değer.
https://www.facebook.com/groups/veganyemekkulubu/ adlı grupta Gülce Özen Gürkan'ın tarifiydi gördüğüm. Onun tarifini görmek isterseniz bu sayfaya gidin, hatta bu gruba katılın derim...
Benim Tavsiyem
Ben bu tarifi uyarlar ve uygularken diğer tarifimde olduğu gibi tofu ve/veya silken tofu kullanmadım ama bu kullanılamaz demek değil. Eminim enfes bir tat elde edilir.
Pizza üstü malzemesi tamamen damak zevkidir. Pizza o konuda en büyük özgürlüktür. Malzemeyi dilediğiniz gibi çeşitlendirin derim. Fakat malzemede de miktar olarak aşırıya kaçmamakta fayda var. Taban taşımayabilir.
Benim tarifte kullandığım sosu yapmaya üşenen olursa tavsiyem iki kaşık salçaya biber, kekik, tuz katıp biraz sulandırmak olacaktır. Bu da pizza sosu olarak kullanılabilir.
Pizzalar tek tek ve kişiye özel olacağından vegan olan olmayan herkes için ayrı malzeme ile müthiş keyifli bir kutlamaya, şölene dönüşecek sofranız...
AFİYET OLSUN!
Cumartesi, Kasım 01, 2014
1 Kasım Dünya Vegan Günü
1 Kasım Dünya Vegan Günü...
KUTLU OLSUN...
Bugün İstanbul'da olanlar için süper bir fırsat var. Kaçırmayın...
Eğer Taksim civarındaysanız mutlaka uğrayın, değilseniz de yolunuzu düşürün...
Unutmayın... Bu fırsat gerçekten kaçmaz. (15.30-18.30 arası)
Vegan Dükkân
Sıraselviler Cad., Soğancı Sok. No.8/C
Cihangir / Beyoğlu - İstanbul
Tel: 02122432383
KUTLU OLSUN...
Bugün İstanbul'da olanlar için süper bir fırsat var. Kaçırmayın...
Eğer Taksim civarındaysanız mutlaka uğrayın, değilseniz de yolunuzu düşürün...
Unutmayın... Bu fırsat gerçekten kaçmaz. (15.30-18.30 arası)
Vegan Dükkân
Sıraselviler Cad., Soğancı Sok. No.8/C
Cihangir / Beyoğlu - İstanbul
Tel: 02122432383
Perşembe, Eylül 25, 2014
Nohut Tofusu
Malzeme:
* 8 yemek kaşığı Nohut unu
* 2 çay kaşığı tuz
* 1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
* 3 su bardağı su
* sıvı yağ (ayçiçek yağı ya da zeytinyağı / kalıbı yağlamak için)
Hazırlanışı:
* Nohut unu, tuz ve zerdeçal bir kapta karıştırılır.
* 1,5 su bardağı su eklenip topak olmayacak şekilde iyice karıştırılır.
* Geriye kalan 1,5 su bardağı su tencerede kaynatılır. Su kaynayınca nohut unu ve su karışımı tencereye eklenip kısık ateşte koyulaşana kadar sürekli karıştırılır.
* Hafifçe yağlanmış kaba karışım dökülür ve soğuduktan sonra buzdolabında en az 1-2 saat bekletilir.
* Minimum 1-2 saat bekletilen (buzdolabında ne kadar uzun süre kalırsa o kadar sert olur) tofuyu kaptan çıkartınca bir kalıp peynir hazırdır.
Neden Bu Tarif?
Sevgili vegan ve hayvan aktivisti arkadaşım Yasemin Yıldız Avdan'ın blogunun ve yazdıklarının sıkı takipçisiyimdir. Vegankedi isimli bu bloga sağdaki sütunda Türkçe Web Siteleri bölümünden ulaşabilirsiniz. Yasemin çok ilginç tarifler paylaşır, peynirler yapar. Bu tarifi de başka bir yerde görüp alıp uygulamış anladığım kadarıyla. Oldukça kolay bir tarif. Biz veganlar için alternatif peynir tarifleri önemli, ben de bayılırım böyle değişik vegan peynirlere. Elinizin altında bulunması gereken tek şey nohut unu ve zerdeçal. Vegan Dükkân bu konuda her zaman can simidimiz biz veganların. Hemen bir koşu gidip nohut unu aldım. Gerçi oraya ulaşma şansınız yoksa piyasada olan bir şey nohut unu. Rasayana Organic markasını satan her yerde bulunur ama ben illâ ki Vegan Dükkân, illâ Tarkan diyorum.
Vegan Dükkân
Sıraselviler Cad., Soğancı Sok, No. 8/A
Cihangir - Beyoğlu
Istanbul
Cihangir - Beyoğlu
Istanbul
Tel: 0212 - 243 23 83
Benim Tavsiyem:
* Tofuyu koyduğunuz kabı mutlaka yağlayın ama fazla da yağlı olmasın. Nohut unu çok yağ çeken bir un, içine kadar o yağı çekebilir. Küp şeklinde kesip kızartabilirsiniz de bu tofunuzu ama yine çok az yağla kızartın.
* Nefis bir peynir oluyor bu nohut tofusu. Sabah kahvaltınızda, sandviçlerinizde vs kullanabilirsiniz.
* Ben nohut tofusunu yaparken Himalaya tuzu kullandım. Siz de Himalaya tuzu kullanırsanız yukarıda yazdığım miktardan daha az kullanın yoksa çok tuzlu olabilir.
* Buzdolabında 2 saat tuttum ama sanki daha fazla da tutulabilir ve biraz daha sert olsa bir zararı olmaz gibi geldi bana. Sizin böyle bir tofuyu hangi kıvamda sevdiğinizle de ilgili tabii bu mesele. Daha sert olursa kızartıp üstüne kürdanlar koyup davetlerinizde de bir alternatif yaratabilirsiniz.
Pek çok fikir üretilebilir bu nohut tofusuyla. Bakalım siz neler yapacaksınız?
AFİYET OLSUN!
* Tofuyu koyduğunuz kabı mutlaka yağlayın ama fazla da yağlı olmasın. Nohut unu çok yağ çeken bir un, içine kadar o yağı çekebilir. Küp şeklinde kesip kızartabilirsiniz de bu tofunuzu ama yine çok az yağla kızartın.
* Nefis bir peynir oluyor bu nohut tofusu. Sabah kahvaltınızda, sandviçlerinizde vs kullanabilirsiniz.
* Yemeklerinizin yanında garnitür gibi (örneğin kızartarak) kullanabilirsiniz. Son derece lezzetli oluyor ve her şeye yakışıyor.
* Buzdolabında 2 saat tuttum ama sanki daha fazla da tutulabilir ve biraz daha sert olsa bir zararı olmaz gibi geldi bana. Sizin böyle bir tofuyu hangi kıvamda sevdiğinizle de ilgili tabii bu mesele. Daha sert olursa kızartıp üstüne kürdanlar koyup davetlerinizde de bir alternatif yaratabilirsiniz.
Pek çok fikir üretilebilir bu nohut tofusuyla. Bakalım siz neler yapacaksınız?
AFİYET OLSUN!
Salı, Eylül 16, 2014
Mutlaka Okunması Gereken Bir Yazı
Mutlaka okunması gereken bir yazı...
Normalde bu blogda bu tarz şeyleri yayınlamayı sevmiyorum ama bu kadının yaptığı anlaşılır gibi değil, zaten benim derdim de bu kadın değil.
Aşağıdaki linke gidip okuyun. Çok kıymetli bilgiler var. Özellikle de vegan, vejetaryen olun ya da olmayın, mutlaka okunmalı.
Özellikle de et yiyenler ve insanın etobur olduğunu sanan ve/veya savunanlar için çok önemli bir yazı.
Pazar, Temmuz 13, 2014
Sebze Sote
Malzeme:
* Kırmızı biber
* Yeşil biber
* Çarliston biber
* Dolmalık biber
* Kabak
* Domates
* Soğan
* Sarımsak
* Deniz tuzu
* Taze çekilmiş kara biber
* Sızma zeytinyağı
* Soya sosu
Hazırlanışı:
* Tüm sebzeleri yıkanır, biberlerin başları kesilip, çekirdekleri çıkartılı, soğan ve sarımsak soyulur, kabağın iki ucu kesilip kabuğu bir bıçağın sert kısmıyla hafifçe alınır.
* Bu sebzelerin hepsi ince kesilerek hazırlanır.
* Domates rendelenir ve bir kapta bekletilir.
* Wok tavaya az sızma zeytinyağı konur ve harlı ateşte önce soğanlar atılıp çevirilir.
* Daha sonra kabaklar katılır soğanlara ve biraz çevirdikten sonra tüm biberler ve sarımsak da katılıp malzeme biraz yumuşadığını hissettirene kadar çevrilir. Biraz tuz ve karabiber eklenir.
* Tam bu aşamada bir kenarda bekletilen rendelenmiş domates katılır ve çevirmeye devam edilir.
* Soya veya başka bir sos da katılır ve biraz daha çevirdikten sonra hazırdır sunuma sebze sote.
Neden Bu Tarif?
Aniden misafir geldi evde bir şey yok... Karnınız acıktı evde yiyecek bir şey yok... Ya da yemek var ama yanında garnitür tarzı bir şey yok... İşte harika ve hızlı bir tarif. Tüm bunları hazırlamak ve pişirmek yarım saatinizi almaz. Mutlaka kıyıda köşede artık sebze vardır, yumuşamaya yüz tutmuş da olabilir. Bir tane kalmış, ne yapacağım onunla diye düşündüğünüz şeyler de olabilir. Böyle hayat kurtaran bir tarif bu işte. Hem çok sağlıklı, hem çok lezzetli, hem de çok neşeli.
Benim Tavsiyem:
* Bu tarifi uygularken mutlaka wok tava kullanmalı. Yoksa bir tane edinin. Hem sağlıklı, hem de çok hızlı hazırlamanıza faydası var. Sebzeleri öldürmeden pişiriyorsunuz.
* Soya sosunu aslında en başta katmak ve çevirmek daha doğru olur. Ben evde soya sosum kalmadığı için tatli acı sos kullandım ve bu sos biraz kalın bir sos olduğu için sona bıraktım.
* Domates koyulmasa da olur ama inanılmaz lezzet kattığı da bir gerçek.
* Wok tavada çok hızlı çalışmak gerekir. Sebzeleri öldürmeden ve mutlaka harlı ateşte yapacaksınız. Kısa sürede ve hafif diri kalacaklar.
* Bu tarife havuç, sarı biber ve aklınıza gelebilecek başka her türlü sebzeyi de katabilirsiniz. Ben evde bunları buldum, bunlarla yaptım. Spontane gelişti her şey. Fotoğraftaki kabağın da yalnızca yarısını kullandım.
AFİYET OLSUN!
Perşembe, Haziran 26, 2014
Kaju Peyniri - 2
Malzeme:
* Çiğ kaju
* 1 diş sarımsak
* Sızma zeytinyağı
* 1/2 tatlı kaşığı limon suyu
* Su
* Dereotu
* Tuz
* Karabiber
Hazırlanışı:
* İstenilen miktarda çiğ kaju en az 4 saat suda bekletilir.
* Suda bekletilmiş olan kaju, küçük bir diş sarımsak, çok az sızma zeytinyağı ve 1/2 tatlı kaşığı limon suyu blender'a konur ve çekilir.
* Bu karışıma dereotu, tuz, biber de eklenip biraz çekildikten sonra çok az su katarak peynir pürüzsüz ve krema haline gelene kadar çekilmeye ve gerekirse biraz daha su katılmaya devam edilir.
* İstenilen kıvama geldiğinde bir kaba konarak buzdolabında saklanır.
Neden Bu Tarif?
Türkiye'de veganlar peynirle ilgili sorunlarımızı bir şekilde çözüyoruz artık. Ya değişik tarifler uyguluyoruz, ya da yurt dışından bazı peynirler getiriyoruz. Ben biraz tembellik edip, tofu bana fazlasıyla yettiği ve zaman zaman Yunanistan'dan en sevdiğim vegan peynir geldiği için fazla peynir yapımına yönelmedim, buradan da paylaşmadım haliyle. Fakat geçenlerde biraz blog okurlarımı düşünerek değişik tariflere devam etmenin zamanı geldiğine karar verdim.
Bu tarifin çok benzerini daha önce paylaşmıştım ama bu peynir biraz farklı ve daha lezzetli oldu ilk tarife göre. Değişikliği sevenlerin çok hoşuna gideceğini ve çok farklı çeşitlerde üretip kullanacaklarını sanıyorum.
Umarım sizin de hoşunuza gider...
Benim Tavsiyem:
* Peynir yapımında kullanılacak kaju mutlaka çiğ olmalı ve en az dört saat suda bekletilmeli. Ben bu tarifte kullandığım kajuyu 15 saat kadar beklettim suda. Ne kadar çok suda kalırsa o kadar kremsi bir peynir elde ediliyor.
* Bu tarifte kullanılacak malzemeyi mutlaka göz kararı belirlemekte yarar var. Örneğin zeytinyağı gerçekten çok az olmalı, kaju çok yağlı bir fıstık çünkü. Sarımsak da küçük bir diş olmalı. Eğer soğan ve/veya sarımsak tozu varsa daha da iyi bir sonuç alınabilir. Limon suyu da çok az olmalı ki ekşimesin peynir.
* Ben peynirde dereotu ve karabiber tadını çok sevdiğim için bu malzemeyi kullandım. Arada karışımdan tadarak ne ekleneceğine karar verilebilir. Sevilen, beğenilen her türlü baharat katılabilir ama illa ki bir tane de olsa taze bir şey katmakta fayda var bu tarz peynirlere, frenk soğanı gibi, taze sarımsak, dereotu vs gibi. Kuru domates, nane, pul biber akla ne gelirse, zevke göre katılabilir. Arzu edilirse hiç baharatsız da yapılabilir tabii. Tuz unutulmamalı. Karabiber de çok güzel tad veriyor.
* Suyu katarken çok dikkatli olmak lazım. Cidden çok yavaş ve az az katarak çekilmeli peynir. Devamlı kıvamı kontrol edilmeli. İstenen kıvama gelmezse su katılmalı. Bir anda çok su konursa çok sulu olur ve kendini toparlayamaz.
* Bu peynir bir müddet buzdolabında bekleyince kendini toparlayıp harika bir sürme peynir oluyor ve özellikle de çiğ yemeyi sevenler ve raw veganlar için süper bir tarif. Vegan olmayanlar da pek çok amaç için kullanılabilir. Bu peynir pek çok şeyin yanında harika gider. Denedikçe daha çok tutkunu olunuyor...
AFİYET OLSUN!
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)